ISU va închide cluburile care nu respectă regulile. Legislație nouă după dezastrul din Colectiv

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă va putea opri funcţionarea unui club, dacă nu respectă normele de apărare împotriva incendiilor. Este măsura pe care a adopat-o Guvernul în şedinţa de astăzi, prima după tragedia din clubul Colectiv. Raed Arafat a explicat, după şedinţa de Guvern, care sunt condiţiile în care un club poate fi închis sau amendat de către ISU.

club colectiv bucuresti

Raed Arafat, secretar de stat în cadrul MAI, a precizat că obiectivele care au autorizaţie de incendiu, dar care au facut modificări ulterioare vor fi amendate iar activitatea va fi sistată până când revine în legalitatea. Totodată, în cazul obiectivelor care nu au autorizaţie, există alte trei variante, una dintre ele prevăzând ca dacă obiectivul are celelalte acte necesare, se dă amendă de până la 100 000 de lei, dar se da o periodă în care poate intra legalitate si atunci continua activitatea, fara a inchide amplasamentul.

“O sa explic hotărârea de Guvern care a fost emisia azi:

1. Obiectiv care care are autorizatie la incendiu care are dar la control se costată că au facut modificari, atunci amenda si sistarea activitatii pana la revenirea in legalitate.

2. Obiective care nu detin autorizatie de incendiu si atunci vor fi 3 variante:

a. daca nu are autorizatie la incendiu dar are toate actele necesare, in acesta situatie se da amenda dar pana la 100 000 de lei, dar se da o perioda în care poate intra legalitate si atunci ca sa nu ii afectam activitatea, continua activitatea, fara a inchide amplasamentul.

b. nu are autorizatie de securitate pentru incendiu, însă a obținut toate actele si avizele dar are incalcari grave, atunci amenda si inchidere. Cel care constată inchiderea sau sigilarea se face direct de ISU. Cel care constată trece la inchidere, procedura o gasiti in OUG”, a explicat Arafat.

Reamintim că Guvernul a aprobat, în şedinţa de marţi, ajutoarele pentru familiile victimelor din clubul Colectiv, care se ridică la 5000 de lei pentru fiecare victimă şi 10.000 de lei pentru femeia de serviciu care lasă în urmă cinci copii orfani.

Altă noutate este posibilitatea ca ISU să închidă cluburi care pun în pericol viaţa oamenilor, după ce face verificări. Verificările pot fi făcute de inspectorii ISU însoţiţi de jandarmi şi aceştia pot închide clubul respectiv pentru 60 de zile.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top