Klaus Iohannis: Îmi doresc un Parlament puternic, mai mic și mai eficient

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, în cadrul primului discurs susținut, în faţa plenului reunit al Parlamentului, că își dorește un Parlament puternic, subliniind că “pentru o transformare profundă de sistem” va trebui renunțăm la populism și la electoralism. Șeful statului a afirmat că își asumă “o relație de colaborare instituțională corectă și de parteneriat cu Parlamentul”, care “răspunde nevoii de a restabili încrederea în această instituție fundamentală a democrației”. În viziunea lui Klaus Iohannis, “progresul unei națiuni nu se poate naște dintr-un conflict permanent între cei chemați să o reprezinte, ci din efortul lor comun”.

klaus iohannis parlament

O spun direct: îmi doresc un Parlament puternic. Momentul de astăzi nu va ramane unul singular în decursul mandatului meu

“Ca președinte al României, îmi asum o relație de colaborare instituțională corectă și de parteneriat cu Parlamentul. Un asemenea parteneriat răspunde spiritului Constituției și așteptărilor cetățenilor, dar, în același timp, are și însemnate rațiuni practice. Puterile statului, deși separate, sunt, de fapt, chemate să lucreze împreună în serviciul cetățenilor. Progresul unei națiuni nu se poate naște dintr-un conflict permanent între cei chemați să o reprezinte, ci din efortul lor comun. Momentul de astăzi nu va rămâne unul singular în decursul mandatului meu. În spiritul acestui parteneriat, îmi propun să vin în fața dumneavoastră la începutul fiecărei sesiuni parlamentare, pentru a vorbi despre priorități, despre temele care îi preocupă pe români și despre soluțiile posibile. Nu intamplator, mesajul transmis, astăzi, de la tribuna Parlamenutului vine dupa o serie de consultări cu partidele politice și cu președinții celor două Camere și cu reprezentanți ai societății civile. Acesta este modul în care înțeleg să dau conținut rolului de mediator și integrator al președintelui. O spun direct: îmi doresc un Parlament puternic, pentru că un Parlament slab înseamnă o verigă slabă în construcția democratică, pentru că un Parlament lipsit de credibilitate nu face decât să îndepărteze cetățenii de politică și să lase loc îndoielii, resemnării sau cinismului. Parteneriatul președintelui cu Parlamentul răspunde nevoii de a restabili încrederea în această instituție fundamentală a democrației, dar este important ca și acțiunile dumneavoastră, deopotrivă, să fie în acelasi sens”.

Va trebui să renunțăm la populism și la electoralism

“Doamnelor si domnilor, am constatat cu bucurie că există deschidere față de reformarea instituțiilor politice pe care o reclamă o nouă etapă a consolidării democratice și pe care cetățenii României o doresc, dar pentru o transformare profundă de sistem, va trebui să renunțăm la câteva practici: în primul rând să renunțăm la populism și la electoralism. Ce înțeleg prin populism: să propui măsuri care afectează arhitectura statului fără argumente, doar pentru a atrage voturi. Ce înțeleg prin electoralism: să gândești masuri și sisteme de vot de natură să maximizeze câștigul electoral al unui partid sau al altuia. În acest fel, nu se poate construi un stat. Trebuie să avem tăria să recunoaștem că, din cauza populismului și electoralismului, suntem astăzi aici. Nu în sens de vină, ci de responsabilizare, acum când avem șansa de a îndrepta lucrurile”.

Ca președinte al României nu voi uza niciodată de instrumentul referendumului pe teme populiste, doar pentru a aduna voturi

“În unele cazuri, deși se știa că nu sunt eficiente, au fost create reguli car răspundeau unor interese electorale de conjuntură. În alte situații, temerile publicului au fost deliberat alimentate pentru a distruge, iar conflictul politic a umbrit orice dezbatere.Totul a fost subsumat unui război politic, lipsit de sens pe termen lung, consumator de energii și distrugător de speranță. Ca președinte al României pot să afirm, în acest context, că nu voi uza niciodată de instrumentul referendumului pe teme populiste, doar pentru a aduna voturi. În ceea ce privește proiectele, care îmbracă reforma instituțiilor publice, vreau să vă supun atenției câteva chestiuni: noi întreaga clasă politică trebuie să reflectăm la rece dacă alegerea într-un singur tur de scrutin a primarilor sau a președinților de consilii județene a fost o decizie oportună sau nu. Să reflectăm cu sinceritatea asupra consecințelor votului pe listă sau votului uninominal. Cum facem ca cetățenii să fie mai bine reprezentați? Chiar și tema reducerii numărului de parlamentari trebuie scos din sfera populismului. Suntem cu toții de acord că actualul sistem a generat un for legislativ supradimensionat și ne dorim un Parlament ceva mai mic. Dorim un Parlament mai eficient și mai reprezentativ. Soliditatea democrației depinde de Parlament, de capacitatea lui de a-și câștiga rolul și încrederea publicului”.

“Sunteți chemat să dați un răspuns adecvat și românilor din diaspora și în acest caz am constatat că există voință politică din toate părțile. A gândi votul românilor din diaspora în termenii avantajului sau dezavantajului electoral de tipul: cine, câte voturi poate lua, așa cum s-a mai întâmplat în trecut, este o capcană, pe care cred că avem înțelepciunea să o evităm. Nu este rolul preșesedintelui să spună care dintre soluțiile tehnice este mai bună. Peste asta, există specialiști, iar, pentru decizie există vot. Este datoria mea să mă asigur că dreptul fundamental la vot al tutoror românilor este respectat, indiferent unde trăiesc ei”.

Campaniile electorale nu sunt concursuri de dat găleți

“O altă practică la va trebui să renunțăm: este cea a schimbărilor de fațadă. S-au mai facut în România cosmetizări de instituții sau mecanisme pentru ochii publicului, dar care nu au condus la transformări reale. Daca avem tăria să recunoaștem și acest lucru, vom face încă un pas înainte. Aparenta schimbarii care ascunde rezistența la schimbare nu este o solutie. Oamenii vad si inteleg aceste lucruri. Sa nu subestimam niciodata maturitatea alegatorilor. Modificarea legislatiei privind finantarea campaniilor electorale si a partidelor, precum și o nouă lege a partidelor politice trebuie sa conducă la o creștere a transparenței, integrității și participarii, dar si la disparitia mitei electorale sau a turismului electoral. Campaniile electorale nu sunt concursuri de dat găleți și nici festivaluri de resurse nelimitate despre a carei provenienta toata lumea se intreaba, dar nimeni nu raspunde. Am vazut ca la aceste capitole aveti propuneri care sa faca legislatia mai clara, mai transparentă, mai riguroasă când vine vorba de finanțare și mai flexibilă, mai deschisă când vine vorba despre încurajarea participării”.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top