Lansarea cărții “Ultimul cavaler al fotbalului romantic”, sâmbătă, 26 noiembrie, la Cluj Arena

Editura Școala Ardeleană invită fanii Universității Cluj și iubitorii fotbalului la un eveniment de excepție, lansarea volumului “Ultimul cavaler al fotbalului romantic”, de Cristian Aszalos, o carte despre fostul portar al clubului “alb-negru”, Nicolae Szoboszlay.

ultimul-cavaler-al-fotbalului-romantic

Lansarea va avea loc în sala de conferințe a stadionului Cluj Arena, de la ora 17:00, în prezența echipei Universitatea Cluj și, nu în ultimul rând, alături de figurile emblematice ale “Șepcilor roșii”.

Publicul va intra în contact cu eroul principal al acestui volum, legendarul Nicolae Szoboszlay, dar și cu Ioan Ovidiu Sabău, cel mai reprezentativ elev al antrenorului ajuns la 91 de ani! O întâlnire care, în mod cert, va emoționa asistența.

Cei nerăbdători sau cei care nu pot ajunge la eveniment au posibilitatea să achiziționeze cartea de pe pagina Editurii Școala Ardeleană – AICI.

Prezentarea cărții:

“Ultimul cavaler al fotbalului romantic” este Nicolae Szoboszlay. Amintirile acestei legendare personalități vor bucura sufletul tuturor celor care iubesc fotbalul cu adevărat și îi vor determina pe sceptici sau pe neutri să se îndrăgostească iremediabil de frumosul joc. Mărturisirile sale ne poartă prin patru epoci diferite: perioada interbelică, războiul, comunismul și era postrevoluționară. Fostul portar este ultimul supraviețuitor al echipei Universității Cluj, care a evoluat în exil, la Sibiu, după Dictatul de la Viena. O secvență tulburătoare a istoriei noastre.

Ulterior, Szoboszlay a împărțit același vestiar cu Petschovschi, Bodola sau frații Kovacs, monștri sacri ai „sportului rege”. Ajuns la C.C.A., viitoarea Steaua București, „portarul zburător”, cum era supranumit în tinerețe, a fost titular în primul derby al României, dintre Steaua și Dinamo! Se întâmpla în 1948. La 91 de ani, maestrul Szoboszlay este, într-adevăr, ultimul mohican al unor timpuri apuse. Dezvăluirile acestui aristocrat despre Iuliu Hațieganu, Baratky, Dobay, Ștefan Kovacs și multe alte figuri emblematice pe care le-a cunoscut vă vor emoționa prin măreția simplității lor. Prin autenticitatea unor întâmplări fascinante, pentru că au fost trăite! Un antrenor care a lansat, mai târziu, fotbaliști de excepție, de la Remus Câmpeanu până la Ioan Ovidiu Sabău.

Cristian Aszalos

* * *

“Înainte de toate, Nicolae Szoboszlay este un mare «U»-ist. Când l-am avut ca antrenor la Dermata Cluj, prin anii ’50, ne îndemna permanent să tragem tare pentru a ajunge la «U», ca și cum acesta ar trebui să fie țelul nostru suprem în viață. Și avea dreptate, pentru că idealul său în fotbal a devenit, treptat, și al nostru. Ne-a insuflat dragostea față de Universitatea și valorile sale. Și-a iubit, cu adevărat, clubul de suflet” – Remus Câmpeanu

* * *

“Domnul Szoboszlay este un om cum puțini au existat în fotbalul nostru. Dacă am avea mai mulți specialiști de rangul dânsului, jucătorilor ar mai trebui să le transmiți doar tactica meciului, fără să mai ai alte griji. Dacă-l ascultai, te scotea doctor în fotbal. Pentru profesorul Szoboszlay eram în stare să ofer cinci sute la sută față de capacitatea mea obișnuită. Dacă fiecare echipă din România ar avea un astfel de om în conducere, ar fi imposibil ca fotbalul românesc să nu strălucească din nou” – Ioan Ovidiu Sabău

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top