Luptele libere ar putea să nu mai existe ca sport olimpic

lupte libereComitetul internaţional olimpic (CIO) a luat, marţi, o decizie care a surprins pe toată lumea, scoţând luptele, unul dintre sporturile olimpice ancestrale, din nucleul stabil care constituie programul Jocurilor Olimpice de vară din 2020.

Luptele, una dintre disciplinele Jocurilor Olimpice antice şi cvasi de neatins la JO moderne, nu sunt încă, în mod oficial, eliminate, aprobarea programului olimpic 2020 urmând să se facă la sesiunea CIO din septembrie, de la Buenos Aires, în acelaşi timp cu alegerea oraşului gazdă, dintre cele 3 finaliste – Istanbul, Madrid sau Tokyo.

Însă, recomandarea adoptată de Comisia executivă a CIO în cadrul reuniunii de marţi, de la Lausanne, pune luptele de pe acum în afara Jocurilor. Astfel încât fiind un singur loc de obţinut pentru 2020, Federaţia internaţională de lupte (FILA) este condamnată să treacă prin postura de “candidată”, urmând să se afle în concurenţă cu 7 alte sporturi care bat la uşa JO: squash, escaladă, karate, wushu, baseball/softball şi un sport nautic, wakeboard, precum şi role.

Comisia executivă trebuia să aleagă ce sport, printre cele 26 prezente la Jocurile Olimpice de la Londra, nu merită să aibă un loc automat peste 8 ani. Aşa că toate au fost evaluate în funcţie de o sumedenie de criterii, precum popularitatea, universalitatea, dar şi buna guvernanţă, în balanţă s-au aflat în cele din urmă 5: hochei pe iarbă, kaiac-canoe, taekwondo, pentatlonul modern (sport creat, de la zero, de părintele Jocurilor moderne, Pierre de Coubertin, argument se pare decisiv) şi luptele.

Softball şi baseball sunt alte două exemple care au avut acelaşi traseul, când, în 2009, au fost retrase din programul JO 2012, pentru a face loc golfului şi rugby-ului în VII la Rio de Janeiro. În acest caz, procesul a fost puţin diferit. “Nu este o decizie finală, este pur şi simplu o recomandare”, a insistat purtătorul de cuvânt al CIO, Mark Adams.

Leave a Reply

Top