Maestrul Dumitru Fărcaș, condus pe ultimul drum de sute de clujeni pe acorduri de taragot! FOTO-VIDEO

Maestrul Dumitru Fărcaş a fost condus joi, 9 august, pe ultimul drum de peste 500 de clujeni în acorduri de taragot şi acordeon, într-un moment folcloric susţinut de un grup de folclorişti în faţa Casei de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca, la finalul slujbei de înmormântare care a avut în sala mare de spectacole care îi poartă numele.

Slujba de înmormântare a fost oficiată de mitropolitul Andrei Andreicuţ, alături de un sobor de preoţi.

Sicriul, acoperit cu steagul tricolor şi flancat de o gardă de onoare, a fost depus pe scenă şi înconjurat cu flori albe, dar şi de familia sa şi de cei dragi, printre care fiica sa, Andreea, soția sa, Elena, sau actorul Dorel Vişan, îmbrăcaţi cu cămăşi populare.

Printre cei prezenţi s-au numărat artişti de muzică populară – Sava Negrean, Dinu Iancu Sălăjanu, Aurel Tămaş, Ioan Bocşa, Ionuţ Fulea sau Maria Marcu.

Înainte de începerea slujbei de înmormântare, primarul Emil Boc, însoţit de alţi trei oficiali ai Primăriei Cluj-Napoca, au flancat, pentru mai multe minute, garda de onoare aflată în jurul sicriului.

În spatele celor prezenţi pe scenă lângă sicriu, pe un ecran de mari dimensiuni a fost proiectată o imagine a artistului purtând în mâini taragotul său, alături de un citat semnat Mitru Fărcaş.

“Nu contează cât cânţi, ci cum cânţi: nu-i de ajuns să-ţi fie drag a deprinde meşteşugul cântecului, cum nu-i de ajuns să emiţi cu ajutorul unui tub cu orificii sunetele neamului şi ale pământului în care te-ai născut. Eu cred, cred cu putere că dacă le tălmăceşti pe inima oamenilor care te-ascultă, apoi te-nţelege şi te simte fiecare; căci artistul, interpretul este însăşi emoţia adevărului numai când dăruieşte arta sa tuturor”, scria pe imaginea aleasă pentru a însoţi ultimul spectacol la care marele artist a mai participat.

La finalul slujbei, mitropolitul Andrei Andreicuţ, care a amintit de prietenia sa cu Dumitru Fărcaş, a mărturisit că printre motivele pentru care se află, alături de cei prezenţi, la căpătâiul artistului este acela de a mai sta câteva momente de vorbă cu maestrul Dumitru Fărcaş.

“… pentru a ne lua rămas bun. Şi dacă nu suntem în stare să-i spunem cuvintele ce i s-ar potrivi, ne folosim de ajutorul altora. El a iubit mult pe Octavian Goga, din care recita mereu. ‘Am venit să-ţi spun o vorbă/ Azi, când pleci în ţări mai bune’. (…) El era maestrul neîntrecut de nimeni, cu taragotul lui şi acum, îndemnul pe care i-l face Goga este acesta, ca şi bunului Dumnezeu să-i cânte o cântare”, a spus mitropolitul Andrei la finalul slujbei de înmormântare.

Mitropolitul a vorbit nu doar de talentul lui Dumitru Fărcaş, dar şi de generozitatea şi superioritatea lui ca om.

La finalul evenimentului, sicriul a fost purtat de militari în faţa Casei de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca, care în viitor ar putea purta numele lui Dumitru Fărcaş, în urma unei propuneri a municipalităţii către Guvern, iar cei aproximativ 500 de oameni prezenţi l-au înconjurat pe sunetul muzicii a doi taragotişti.

“Maestre Dumitru Fărcaş, dragă Mitrule, suntem cu toţii în faţa casei tale, a Ansamblului ‘Mărţişorul’, căruia i-ai fost emblemă pentru totdeauna. Tu nu ne vei părăsi niciodată, pentru că muzica ta este în sufletul poporului român, face parte din fibra noastră naţională, din ADN-ul poporului român. Tu eşti cu noi, şi noi vom fi cu tine pentru totdeauna”, a spus şi Emil Boc la momentul pregătirii sicriului pentru ultimul drum, către localitatea natală a lui Dumitru Fărcaş.

Andreea, fiica sa, le-a mulţumit medicilor care l-au îngrijit şi autorităţilor pentru sprijinul dat în organizarea evenimentului.

“Mulţumesc tuturor celor care aţi venit să fiţi alături de tata, îl ducem la Groşi, de unde a plecat copil. Tata niciodată nu a vorbit despre moarte, noi ne-am gândit că probabil acolo ar vrea să fie, aşa că o să-l înmormântăm în livada din spatele casei natale”, a spus fiica lui Dumitru Fărcaş.

Din partea Guvernului a fost de asemenea depusă o coroană, de către prefectul Clujului, Ioan-Aurel Cherecheş. La eveniment au mai fost prezenţi şi soţia lui Emil Boc, Oana, fostul vicepremier Vasile Dâncu, fostul primar al Clujului şi senator Gheorghe Funar, precum şi alte oficialităţi locale.

VIDEO

Miercuri, 8 august, începând cu ora 14:00, sute de clujeni au venit la Casa de Cultură a Studenților pentru a-și lua adio de la regretatul Dumitru Fărcaș.

Siciul cu trupul neinsuflețit al maestrului a fost depus pe scena din sala mare de spectacole care îi poartă numele, flancat de militari și acoperit cu tricolorul.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top