Mâine încep Zilele Filmului Românesc la TIFF 2014

Filme aflate la prima întâlnire cu publicul, dezbateri, masterclass-uri și lansări de carte vor anima Zilele Filmului Românesc (ZFR) la TIFF, care încep oficial joi, 5 iunie.

Spectatorii vor avea ocazia să vadă, în premieră absolută, trei filme în competiția ZFR: Poarta Albă (r. Nicolae Mărgineanu), Cripta (r. Corneliu Gheorghiță), și documentarul Un ultim an în 114 minute (r. Daniel Djamo). Tot în premieră, în afara competiției, va rula comedia America, venim!, debutul lui Răzvan Săvescu. Quod erat demonstrandum (r. Andrei Gruzsniczki), care figurează și în competiția internațională, va avea premiera românească în festival. Alte trei premiere sunt în secțiunea de scurtmetraje ZFR: Start Anew World (r. Luiza Pârvu), Kowalski (r. Andrei Crețulescu) și Să mori de dragoste rănită (r. Iulia Rugină). Angela Similea, care apare în film, vine cu echipa filmului la TIFF Lounge sâmbătă, de la 17.00. De la Cannes, unde a obținut Mențiunea specială în Quinzaine des Réalisateurs, ajunge la TIFF și Trece și prin perete, al lui Radu Jude. Documentarul de impact al lui Vlad Petri, București, unde ești?, va rula joi, de la 21.45, în Unirii Open Air, înainte de a intra pe ecrane, din 13 iunie. Detalii despre filmele și programul ZFR, aici.

america, venim...

Actorii Vlad Ivanov (Snowpiercer) și Anamaria Marinca (Europa Report) sunt invitații lui Mihnea Măruță la TIFF Lounge joi, de la 17.00. Vineri, de la aceeași oră, publicul îl poate întâlni pe Florin Zamfirescu, distins cu Premiul de Excelență. De neratat este și “Hai Iu Iu NU Hi You You”, un show marca Radu Afrim și Vlaicu Golcea, subintitulat “concert remix-uri Maria Tănase”. 13 melodii vor fi electro-orchestrate live de muzicianul Vlaicu Golcea şi cântate de către actori, joi, de la 22.00, la Casa de Cultură a Studenților. Una dintre melodii va fi interpretată de actrița Maia Morgenstern. Marius Mihalache & Band vor anima atmosfera cu “Back to Swing” vineri, la 22.30, la Casa TIFF.

Joi, în Ziua HBO, cinefilii vor avea parte de un maraton cu intrare liberă la Cinema Arta, de la 10.00: miniseria Rugul aprins/ Burning Bush, al renumitei cineaste poloneze Agnieszka Holland.

Alte patru producții HBO îi vor încânta pe spectatori: Seduced and Abandoned, un documentar filmat de James Toback la Cannes, despre fascinația faimei, bani, artă și moarte, Muhammad Ali’s Greatest Fight, de Stephen Frears, despre lupta celebrului sportiv cu guvernul american și Păsări de noapte și Povestea domnului Dragoste, ambele din Cehia.

Tot joi, la Cinema Mărăști, TIFFashion intră în culisele modei. Proiecția specială a filmului biografic Yves Saint Laurent (r. Jalil Jespert), de la ora 18.00, va fi precedată de două evenimente.

La ora 16.00, în foaierul cinematografului va fi prezentată o expoziție de ținute de covor roșu create de studenții de la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca. Iar de la 16.30, stilistul și jurnalistul de modă Ovidiu Buta va vorbi despre unul dintre cei mai mari creatori de modă din istorie, Yves Saint Laurent, în cadrul masterclass-ului “YSL is dead, long live YSL”.

Cinci cărți despre cinema se vor lansa la TIFF Lounge, în prezența autorilor, în cadrul ZFR. Joi, 5 iunie, de la 15.00, respectiv 15.30, vor fi prezentate “Romanian New Wave Cinema: An Introduction” (Ed. McFarland, SUA), o lucrare amplă care pune filmul românesc în contextul european, semnată de Doru Pop, și “O istorie subiectivă a tranziției filmice” (volumul al III-lea), a criticului Valerian Sava. Pe 6 iunie, la aceleași ore, vor fi lansate volumele “Cinematografiștii”, al istoricului de film Bujor T. Rîpeanu și “Cei de dincolo” (Mandragora), un album de benzi desenate de George Drăgan și Alex Talambă.

Sâmbătă, 7 iunie, de la ora 12:00, istoricul de film Dominique Nasta, profesoară la Université Libre de Bruxelles, va vorbi despre “Contemporary Romanian Cinema – The History of an Unexpected Miracle” (Wallflower/ Columbia University Press), prima lucrare amplă în limba engleză despre cinematografia autohtonă, care acoperă perioada 1911-2011.

Două expoziții vor fi vernisate joi: fotograful Vlad Petri își va prezenta la Muzeul de Artă, de la 17.00, expoziția “Stat / Cetățean”, cu imagini din timpul protestelor din Capitală, care pot fi regăsite și în filmul București, unde ești?, iar la Casa Tranzit, de la 18.00, va fi lansată oficial expoziţia “Invazie 68 Praga”, cu fotografii de Josef Koudelka. Vineri, de la 17.30, la Chaos Club, artistul grafic Costin Chioreanu, membru al juriului Shadows Shorts, va prezenta “Insights”, o selecție de lucrări realizate pentru trupe și evenimente din sfera metal.

Toate filmele realizate de adolescenți în cadrul programului Let’s Go Digital! pot fi vizionate vineri, de la 12.00, la Cinema Arta. Regizorii selectați la prima ediție a Transilvania Pitch Stop au avut zilele acestea întâlniri cu producători români și străini, iar câștigătorii Transilvania Film Festival Fund, proiect destinat realizatorilor de scurtmetraje și documentare din Transilvania, vor fi anunțați tot vineri.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top