Masterclass-ul lui Nik Powell si concertul “The Tiger Lillies”, capul de afis al zilei 4 la TIFF

Nik Powell
Nik Powell la Gala Deschidere TIFF – Foto Nicu Cherciu

După o gală de deschidere cu peste 1600 de spectatori și un weekend plin de filme si evenimente speciale, săptămâna începe la TIFF cu un masterclass al unuia dintre cei mai influenți producători din lumea filmului, Nik Powell, și un concert exploziv The Tiger Lillies.

În weekend, unul dintre momentele de neuitat la TIFF 2013 a fost prilejuit de aducerea a circa 250 de copii din comunitățile de romi de la Pata Rât pentru a sărbători Ziua Copilului în festival. Cei mici și-au început ziua cu filmul Lotte și misterul pietrei Lunii (r. Heiki Ernits și Janno Poldma), la Cinema Arta, apoi au petrecut 1 iunie la Castelul Banffy de la Bonțida, unde s-au jucat și au asistat la spectacole.

Proiectul special al TIFF a fost organizat cu sprijinul unor ONG-uri și instituții clujene. Astazi încep masterclass-urile Transilvania Talent Lab (TTL), la mansarda Napoca 15, unde publicul poate lua parte, alături de cei 20 de participanți TTL, la discuțiile cu trainerii și invitații speciali TIFF. De la 11.00 la 13.00, cei interesați vor avea șansa să-l întâlnească pe unul dintre cei mai renumiți și influenți producători din Marea Britanie, la masterclass-ul “Cele 30 de lecții ale unui producător – Evanghelia după Nik Powell”. Nik Powell are o experiență de peste 30 de ani în industria filmului, este vice-președinte în consiliul Academiei Europene de Film, președinte al comitetului de film și membru al board-ului BAFTA. În anii 70, a înființat celebra casă de discuri Virgin Records, apoi, un deceniu mai târziu, Palace Productions, producând zeci de filme, printre care și Company of Wolves și Crying Game, de Neil Jordan, multi-nominalizat la Oscar.

Invitații de luni ai jurnalistului Mihnea Măruță la TIFF Lounge-ul din Piața Unirii, de la ora 17.00, sunt regizorii unor scurtmetraje din secțiunea Zilele Filmului Românesc: Tudor Cristian Jurgiu (În acvariu), distins recent cu premiul al III-lea Cinéfondation la Festivalul de la Cannes, și clujenii Cecilia Felmeri (Pastila fericirii), Paula Oneț (În fel și chip) și Cristian Pascariu (Caseta numărul 4: Alexandra). Cel mai așteptat moment al zilei de luni este concertul The Tigger Lillies, de la Hotel Continental, ora 21.30. Trupa combină cabaretul, vodevilul, musicalul și teatrul de stradă, are reputația unei trupe cult și fani declarați ca Mel Brooks, Terry Gilliam sau Marylin Manson. Unul dintre cele peste 30 de albume ale trupei, “The Gorey End”, a fost nominalizat la Grammy în 2003.

Despre muzică și despre viața unei cântărețe celebre vorbește documentarul Patricia Kaas – Ma vie/ My Life (r. Horst Mühlenbeck) proiectat de la 21.30, la Casa TIFF. Pe 24 iunie, Kaas va susține pentru prima dată un concert la Cluj-Napoca, la Sala Sporturilor.

La TIFF Art (Muzeul de Artă Cluj), de la 21.30, sportivii și fanii lor își dau întâlnire la proiecția specială “Teatrul viselor”, de Laviniu Lazăr, un documentar despre participarea CFR Cluj la Champions League în 2012. Este prima prezență oficială a echipei de fotbal CFR Cluj 1907 într-un festival de film. La proiecție vor lua parte regizorul filmului, alături de membri ai echipei și invitați din staff-ul clubului.

Leave a Reply

Top