Ministrul de Externe: Papa Benedict al XVI-lea vine în România. În curând!

O vizită a suveranului pontif Papa Benedict al XVI-lea în România va avea loc “cât de curând”, anunţă Ministrul de Externe, Andrei Marga, care va efectua o vizită în luna septembrie la Vatican pentru a aborda această temă. 

“Atunci când, în 1999, la invitaţia preşedinţilor Ion Iliescu şi Emil Constantinescu şi a Prea Fericitului Teoctist, Papa Ioan Paul al II-lea a vizitat ţara noastră, gazdele au primit promisiunea revenirii Suveranului Pontif în România. Revenirea va avea loc cât de curând, la o dată ce se va stabili ţinând seama de condiţiile proiectării şi realizării unei vizite papale. Ne bucurăm să constatăm că invitaţiile corespunzătoare sunt transmise şi că vom putea iniţia în curând, la Roma, discuţiile privind efectuarea vizitei Suveranului Pontif în România”, a declarat Marga, într-o conferinţă de presă.

Acesta a adăugat că România caută să rezolve împreună cu Arhiepiscopia Romano-Catolică de la Bucureşti “temele sensibile” precum lucrările la Cathedral Plaza şi retrocedarea bunurilor aparţinând Bisericii Greco-Catolice.

“Suntem mulţumiţi să avansăm spre elaborarea Acordului general de cooperare România-Sfântul Scaun, lucrăm la înfiinţarea unei catedre de studii româneşti la Pontificio Instituto Orientale (PIO) din Roma şi la finalizarea acordului de cooperare dintre Universitatea Bucureşti şi Universitatea Pontificală Laterană”, a menţionat şeful diplomaţiei.
Preşedintele Traian Băsescu i-a adresat o invitaţie Papei Benedict de a vizita România încă din 2008. Fostul ministru de Externe Teodor Baconschi declara la începutul anului 2011 că diplomaţia română lucrează pentru o vizită a Papei în România, reamintind că pentru aceasta este în primul rând nevoie de o invitaţie din partea Patriarhului.“Lucrăm cu instrumentele diplomaţiei. Invitaţia trebuie să vină în primul rând din partea Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române care, de îndată ce va primi acordul Sfântului Sinod în acest sens, va face demersurile”, a spus Baconschi atunci.

Preşedintele Consiliului Pontifical pentru Cultură, Cardinalul Gianfranco Ravasi, declara, cu ocazia unei vizite la Bucureşti în octombrie 2011, că împărtăşeşte interesul părţii române pentru realizarea unei vizite în ţara noastră a Suveranului Pontif.

MEDIAFAX

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top