Mircea Dinescu și-a prezentat colecția de vinuri și a gătit pentru clujeni la Casa TIFF, în cadrul Zilelor Maghiare

Invitat special în cadrul Zilelor Culturale Maghiare, scriitorul Mircea Dinescu a fost prezent, vineri, în curtea Casei TIFF, unde a gătit alături de scriitorul Janos Markus Barbarossa și și-a prezentat colecția de vinuri

Cei doi au povestit, cu umor, despre politică, gastronomie, vinurile de calitate, despre Cetatea de la malul Dunării din județul Dolj, au recitat poezii, atât în română, cât și în maghiară, iar la final Dinescu i-a invitat pe toți cei prezenți la un pahar din vinul său și o gustare din celebra tocăniță interetnică româno-maghiară.

Doi ceteraşi au întreținut atmostera în jurul ceaunului cu folclorul din zona Călatei, iar asistența a savurat din plin poveştile celor doi oameni de cultură despre istoria literaturii, pasiunea pentru mâncare şi vinul de calitate.

“Cel mai cinstit mod de a alege președintele României ar fi la un concert la Ateneul Român, să stingi lumina și să vină un orb să pună mâna pe primul om și ăla să fie președintele României. Și va fi de o sută de ori mai bun ca orice președinte ales prin vot, pentru că ăla va fi un intelectual, care nu știe să fure, nu e pus pe afaceri, un om care iubește muzica simfonirică trebuie să fie un om în adevăratul sens al cuvântului. Ăla e bun de președinte cu siguranță”, a spus în stilu-i caracteristic Dinescu.

“Am transformat Cetatea într-o fundație culturală și între timp am băgat-o si în turism, am 35 de camere, dar am și o expoziție de sculptură, în fiecare an fac o tabară de sculptură și fac îngeri de-a lungul Dunării. Pe vremea lui Adrian Năstase, Agaton a vrut să facă Dracula Park în Transilvania, pe ideea că eu am spus că o fi fost România sediul dracului, dar măcar pe la margine, pe la graniță, o mai fi zburat și câte un înger, și am făcut un parc de înger acolo. Acolo am plantat o vie, se bea numai vinul meu, care vreau să fie cât mai natural, pentru că, din păcate, chiar și în cele mai bune vinuri de la supermarket se adaugă foarte multă metabisulfit ca să stea vinul doi ani de zile la lumină și la căldură. Or vinul de când e lumea și pământul trebuie să stea la răcoare și la întuneric, de-aia erau beciurile alea uriașe. Chiar și vinul care se zice că trebuie băut la temperatura camerei, uitați-vă la tablourile din Evul Mediu, toți ăia care beau erau în niște șube fiindcă îl beau în castele lor de piatră, era răcoare, aia era temperatura camerei, vinul trebuie să fie rece, nu băut la bloc să-l bei la temperatura caloriferului”, a povestit Dinescu.

Mircea Dinescu îi aşteaptă pe cei pasionaţi de vin sâmbătă, de la ora 15:00, în holul Casei Universitarilor.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top