Moaştele Sfântului Papa Ioan Paul al II-lea, aduse duminică la catedrala greco-catolică “Schimbarea la Faţă de pe Eroilor din Cluj!

Eparhia Greco-Catolică Cluj-Gherla transmite clujenilor creştini faptul că duminică, 22 octombrie 2017, în Catedrala “Schimbarea la Față” de pe bulevardul Eroilor din Cluj vor fi expuse moaște ale Sfâtului Papa Ioan Paul al II-lea, iar credincioșii sunt așteptați să le viziteze, se arată într-un comunicat.

“Va fi astfel readus în inimi modelul marelui sfânt al Bisericii Catolice, dar şi al unui mare Om, iubitor de Dumnezeu şi de oameni, în ziua pomenirii sale de către calendarul liturgic latin.

Moaştele vor putea fi venerate în orele dintre celebrările liturgice duminicale, programate de la orele 8.30, 10.30 (celebrată de Episcopul eparhial) şi 18.00, şi vor rămâne în catedrală atât timp cât vor fi credincioşi dornici să stea câteva momente, în reculegere, în faţa lor”, au declarat reprezentanții Eparhiei.

Relicvariul este de asemenea însoțit de un atestat cu privire la prezența picăturilor din sângele Papei.

Acest dar deosebit pentru Eparhia de Cluj-Gherla vine din partea Cardinalului Stanislav Dziwisz, Arhiepiscop de Cracovia. Cardinalul a fost secretarul Papei din timp de aproape patru decenii.

PS Florentin Crihălmeanu, Episcop eparhial de Cluj-Gherla, notează doar câteva dintre urmele trecerii marelui Papă prin istoria BRU: “Adeseori el își îndrepta cu iubire paternă ‘ochii sufletului’ spre Biserica noastră. Trebuie menționat faptul că primele generații de Episcopi greco-catolici români au primit Bulele Pontificale cu sigiliul și semnătura Pontifului Ioan Paul al II-lea. Putem spune că de personalitatea Papei Ioan-Paul al II-lea se leagă reînvierea Bisericii noastre după perioada de persecuție. Cea de-a doua numire de Cardinal din cadrul națiunii noastre, cea a Eminenței Sale Alexandru Todea, a fost făcută de către Papa Ioan Paul al II-lea – un eveniment cu totul inedit pentru o Biserică atât de mică numeric comparativ cu marile comunități catolice din lume.”

“Ne amintim de asemenea cu bucurie și invitația pe care Papa Ioan Paul al II-lea a făcut-o întregului Cor Episcopal, în Anul Jubiliar 2000, când, pentru întâia oară, întregul Episcopat al BRU a celebrat Sfânta Liturghie în rit bizantin, în limba română, în Bazilica San Pietro din Roma, în prezența Papei Ioan Paul al II-lea. În același an a fost emis un document pontifical deosebit de important și foarte puțin cunoscut: Suveranul Pontif a adresat o Scrisoare Apostolică Bisericii Greco-Catolice din România, cu ocazia împlinirii tricentenarului de la data Unirii cu Biserica Romei – este primul document de acest fel din istoria Bisericii Greco-Catolice.”

Papa Ioan Paul al II-lea a fost singurul suveran pontif care a efectuat o vizită în România, în 1999, fiind extrem de apreciat şi iubit de creştini.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top