Nadia Comăneci împlineşte astăzi 51 de ani. La mulţi ani!

România a intrat în Cartea Recordurilor pentru primul zece perfect din istoria gimnasticii. La momentul respectiv, nota 1 0 a fost prezentată cu “1.00”, deoarece tehnica momentului nu putea înregistra performanţa Nadiei. Nota “10 perfect” a fost obţinută de Nadia Comăneci la paralele, la Olimpiada de la Montreal, pe 18 iulie 1976.

Gimnasta română care a uluit lumea cu primul zece perfect a fugit din România chiar înainte de căderea lui Ceauşescu, locuieşte acum în Statele Unite, îşi vizitează des ţara şi îşi împarte timpul între afaceri, activităţile umanitare şi atenţia acordată copilului de aproape patru ani.

Cee a rămas din Nadia Comăneci dupa acea performanţă din 1976? “Atunci, singurul meu obiectiv era să mă antrenez. Viaţa mea era gimnastica şi păream mai timidă decât eram în realitate”, mărturiseşte ea, amintind că, deşi antrenamentele erau grele, ca în toate sporturile, “am făcut-o pentru că îmi plăcea”. De când a luat primul 10 din istorie, lucrurile s-au schimbat şi îmbunătăţit, consideră Nadia. “Aparatele sunt mai sigure, gimnastele sunt mai atente… atunci concuram la toate cele patru aparate, iar acum ele pot să aleagă unul sau două – de asta sunt mult mai puţini gimnaşti compleţi, s-a pierdut un pic din spectacol, exerciţiile se aseamănă mult”.

Despre reuşitele sale, Nadia Comăneci spune că fiecare medalie câştigată are povestea ei, şi toate sunt ca o comoară. “Dar poate că momentul preferat este primul 10. Când am văzut apărut un 1,00 (pentru că tabelele nu erau pregătite pentru 10), am fost un pic uluită. Una dintre colege mi-a spus ce se petrecuse. Atunci eram foarte mică, să-mi dau seama ce însemna acest moment, din care făcusem istorie. De atunci toată lumea mă recunoaşte”, mai spune ea – chiar şi acum.

La mulţi ani, Nadia Comăneci!

Leave a Reply

Top