Nemeth Zsolt: “Guvernul României să ia în considerare finanţarea Universităţii private maghiare Sapientia”

Secretarul de stat în Ministerul ungar de Externe, Nemeth Zsolt, a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, că universitatea privată cu predare în limba maghiară Sapientia serveşte la îmbunătăţirea situaţiei comunităţii maghiare din Transilvania şi cere guvernului României să ia în considerare finanţarea ei.

“Această universitate privată cu predare în limba maghiară din Transilvania, Sapientia, serveşte la îmbunătăţirea situaţiei comunităţii maghiare. Guvernul Ungariei are ca obiectiv intenţia clară ca sediul Facultăţii de Ştiinţe şi Arte a Universităţii Sapientia să fie finalizat până în toamna anului viitor. Pornind de la ideea că între România şi Ungaria există un acord bilateral care stipulează faptul că, după acreditarea Universităţii Sapientia, Guvernul României va lua în considerare finanţarea acesteia, Guvernul Ungariei crede în posibilitatea unei finanţări descrescătoare, iar o sumă crescătoare să vină în completare de la Guvernul României”, a spus diplomatul de la Budapesta.

Rectorul Universităţii Sapientia, David Laszlo, a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, că Guvernul Ungariei a alocat până acum pentru lucrările la sediul Facultăţii de Ştiinţe şi Arte suma de 400 de milioane de forinţi (1,4 milioane de euro) şi că există promisiuni ferme că suma va fi dublată pentru anul viitor, în vederea finalizării proiectului.

“Valoarea totală a investiţiei este de 4,5 milioane de euro”, a precizat David.

Universitatea Sapientia a fost înfiinţată în anul 2001, primind acreditarea ARACIS în 2010. Instituţia este finanţată de Fundaţia Sapientia care primeşte bani de la Guvernul Ungariei.

În anul universitar 2011-2012, Universitatea Sapientia a avut 1.959 de studenţi care învăţau la cele patru facultăţi, cu sedii în Cluj-Napoca, Târgu Mureş şi Miercurea Ciuc.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top