Numărul delfinilor eşuaţi pe litoralul românesc a scăzut în 2018 faţă de 2017, ajungând la 87 de la 139

ONG-ul Mare Nostrum a anunţat că numărul definilor eşuaţi pe litoralul românesc a scăzut în 2018 faţă de 2017, ajungând la 87 de la 139, şi că majoritatea cazurilor au fost înregistrate în lunile august şi iunie.

Reprezentanţii asociației au transmis, luni, printr-un comunicat de presă, că în 2018 au fost înregistrate 87 de cazuri de cetacee eşuate/ delfini, spre deosebire de anul 2017, când au fost 139 de astfel de cazuri.

“Cele mai multe cazuri de eşuări s-au înregistrat în lunile august (22), iunie (18) şi mai (16). În lunile februarie, martie şi decembrie nu a fost înregistrat niciun astfel de caz. Din nefericire, peste jumătate din cazuri (54%) au fost de marsuini – specie pe cale de dispariţie în Marea Neagră. Faţă de anul trecut, ponderea cazurilor de afalini şi delfini comuni a fost mai mare: afalini (35%) şi delfini comuni eşuati (8%)”, se arată în comunicatul Mare Nostrum.

Sursa citată precizează că 24 din cele 87 de cazuri de eşuare au fost cauzate de prinderea în plasele de calcan.

Activităţile de monitorizare a delfinilor fac parte din cadrul Programului “Monitorizarea şi conservarea cetaceelor din Marea Neagră”, susţinut financiar prin Campania “Adoptă un delfin”.

Ultimul caz de delfin eşuat a fost semnalat în 14 noiembrie 2018, fiind vorba de un marsuin, având 130 de centimetri lungime şi aflat în stare moderată de descompunere.


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top