Papa Francisc s-a întâlnit cu liderii statelor UE, inclusiv cu președintele Klaus Iohannis

Papa Francisc s-a întâlnit, vineri seară, la Vatican, cu liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, la care a participat și preşedintele României, Klaus Iohannis, cu ocazia summitului informal dedicat marcării a 60 de ani de la înfiinţarea comunităţii europene, informează postul Rai News, citează Mediafax.

Suveranul pontif a lansat un apel la unitate europeană, în discursul rostit în Palatul Apostolic de la Vatican, în prezenţa şefilor de state şi de guvern ai statelor Uniunii Europene, Suveranul Pontif amintind de eforturile pentru constituirea comunităţii europene şi subliniind că UE nu trebuie să însemne doar idealuri economice, ci şi valori morale, relatează site-ul agenţiei ANSA.

“Europa a depus mari eforturi pentru căderea zidurilor, iar astăzi s-a pierdut amintirea acelor eforturi”, a declarat Papa Francisc.

“S-a pierdut conştienţa dramelor familiilor separate, a sărăciei şi mizeriei provocate de diviziuni, a fost uitată bariera artificială care diviza continentul de la Marea Baltică la Marea Adriatică”, a adăugat şeful Bisericii Catolice.

“Într-o lume care a cunoscut bine drama zidurilor şi diviziunilor, este foarte clară importanţa eforturilor pentru o Europă unită şi deschisă”, a insistat Suveranul Pontif.

“În golul memoriei care din păcate marchează perioada actuală, de multe ori se uită un alt succes rezultat din solidaritatea obţinută pe 25 martie 1957 (data semnării Tratatului de la Roma n.red.): cea mai îndelungată perioadă de pace din ultimele secole”, a continuat Papa Francisc.

“Pacea se construieşte întotdeauna prin contribuţia liberă şi conştientă a fiecăruia. Pentru mulţi, în prezent, pacea a devenit un bun existent de la sine, astfel că unii ar putea să nu o considere neapărat indispensabilă. Însă, dimpotrivă, pacea este un lucru preţios şi esenţial, întrucât fără ea nu se poate construi niciun viitor pentru nimeni, astfel că se poate trăi doar de la o zi la alta”, a insistat Papa Francisc.

“Europa unită a fost construită pornind de la un proiect clar, bine definit, echilibrat; (…) Orice proiect bun este îndreptat spre viitor, iar viitorul sunt tinerii, chemaţi să realizeze promisiunile viitorului. La fondatorii comunităţii europene, era clară conştienţa participării la o operă comună, care traversa nu doar frontierele statelor, ci şi cele ale timpului, stabilind legături între generaţii, chemate toate să participe la construirea căminului comun”, a spus Suveranul Pontif.

“Europa trebuie să recupereze acel spirit al solidarităţii, primul element al vitalităţii europene; acest lucru este necesar astăzi mai mult ca niciodată, în contextul tendinţelor de genul tentaţiei de reducere a idelurilor fondatoare la necesităţi de ordin productiv, economic şi financiar. Uniunea Europeană nu trebuie să însemne doar parametri economici, ci şi valori, bogăţie, diversitate, modele morale, idei”, a concluzionat Papa Francisc.

La reuniune participă toţi şefii de stat şi de guvern ai statelor membre UE, cu excepţia Marii Britanii, alături de Papa Francisc, de preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi preşedintele Comisiei Europeene, Jean-Claude Juncker.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top