Parteneriat româno-chinez pentru sprijinirea sportului de performanță

Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Cluj, prin directorul executiv Răzvan Sotiriu, a primit vineri, 7 august, vizita unei delegații formate din reprezentanți ai unor secții și cluburi sportive din provincia chineză Shandong, cu care Cluj-Napoca este înfrățită, la Sala Polivalentă din Cluj-Napoca.

Cele două instituții au semnat un protocol de colaborare pe linie sportivă, protocol ce prevede relocarea unor antrenori și sportivi români în China, pentru a contribui la dezvoltarea unor discipline sportive mai puțin populare în Republica Chineză. Parteneriatul vizează sportul de performanță, iar colaborarea va avea loc pentru mai multe discipline sportive, cum ar fi: volei, handbal, baschet, fotbal masculin, fotbal feminin, gimnastică, scrimă, tenis de masă, șah și altele.

Chinezii au răspuns întrebărilor reprezentanțiilor secțiilor și cluburilor sportive clujene despre infrastructura sportivă din China, despre structura competițiilor și felul cum vor aborda acest parteneriat româno-chinez.

“Le urez bun venit prietenilor noștri din China, ne întâlnim în sfârșit după o tentativă nereușită anul trecut în preajma sărbătorilor de iarnă, pentru asta îmi cer scuze că nu ne-am putut întâlni atunci. Dânșii vor să semneze un protocol pe sport cu județul Cluj, care este înfrățit cu regiunea Shandong din China, și sper că acest protocol să genereze niște proiecte viabile în folosul sportivilor, antrenorilor, atât clujeni cât și chinezi. Urmează să stabilim amănuntele și vom știi exact ce vor dânșii, ce vrem noi, ce se poate face. Îi mai așteptăm la Cluj”, a declarat directorul executiv al DJST Cluj, Răzvan Sotiriu.

“Shandong este o provincie foarte mare din punct de vedere economic, cultural și sportiv, are o populație de 97 de milioane de locuitori, pe locul doi în China și pe locul 3 după PIB. Avem aceeași speranță și același scop comun ca și voi și vrem să semnăm un memorandum între județul Cluj și Shandong pe linie sportivă. Avem un plan pe termen lung pentru secțiile scrimă și gimnastică. Cunoaștem foarte bine că România este o țară puternică la categoria gimnastică. Vrem să accentuăm un cod de comunicare pentru tineri și sper să putem lucra împreună cât mai bine la cât mai multe discipline sportive.

Avem facilități foarte profesionale și aproape 1800 de copii pregătiți pentru sportul de performanță. Echipa de gimnastică a României este una extraordinară. Aveți foști gimnaști foarte buni și apreciați ca Nadia Comăneci, Cătălina Ponor sau Sandra Izbașa. România este o țară extraordinară a gimnasticii și avem foarte multe de învățat de la voi”, a declarat reprezentantul delegației chineze.

Delegația chineză a vizitat Sala Polivalentă, Cluj Arena și Sala Sporturilor “Horia Demian” și au rămas impresionați de condițiile găsite, după care se vor deplasa la Deva pentru a oferi echipamente de ultimă generație gimnastelor de la Centrul Olimpic.

Leave a Reply

Top