Participare record la Jocurile Paralimpice. Clujul va fi reprezentat de trei sportivi!

Jocurile Paralimpice 2012, 29 august – 9 septembrie, adună în capitala Albionului circa 4200 de sportivi din 164 de ţări, ediţia din acest an înregistrând un record istoric din acest punct de vedere, scrie agenţia EFE, citată de Agerpres.

Delegatia Romaniei la Jocurile Paralimpice de la Londra – 2012

De pildă, Spania va avea o delegaţie de 228 de persoane, dintre care 142 sunt sportivi (127 cu handicap şi 15 ajutoare), restul fiind antrenori, tehnicieni, ghizi, personal medical şi de organizare.

La precedenta ediţie-record, de la Beijing, din 2008, a Jocurilor Paralimpice au fost 4.000 de sportivi din 147 de ţări. Concursurile vor avea loc pe aceleaşi baze şi instalaţii ca şi Jocurile Olimpice, la doar 2 săptămâni de la închiderea acestora.

Programul oficial al Jocurilor Paralimpice include 20 de sporturi în 11 zile de competiţie, în timpul cărora se vor pune în joc 503 medalii de aur, între sportivi cu handicap vizual (orbi sau cu deficienţe de vedere), fizice, paralizaţi cerebral şi mintal. Vor fi realitate 1.250 de controale antidopaj.

Clujul va fi reprezentat de trei sportivi. Fraţii Samuel Ciorap şi Naomi Ciorap (nataţie) şi Dacian Makszin (tenis de masă).

Sportivilor clujenilor li se mai adaugă alţi trei reprezentanţi ai delegaţiei României la Jocurile Paralimpice.

Florin Cojoc (atletism, campion european la săritura în lungime) – primul sportiv român care a obţinut calificarea la Londra, o altă calificare în premieră pentru România.

Eduard Novak şi Imre Torok-Novak (ambii la ciclism, al doilea este campion mondial la velodrom, dar şi în proba rutieră). Edurad Novak este singurul sportive care a mai participat la Paralimpiadă. În 2008 la Beijing a reuşit să obţină o medalie de argint.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top