Peste 10.000 de oameni sunt asteptati la inaugurarea noii piste de decolare-aterizare a Aeroportului International Cluj

Consiliul Judeţean şi Aeroportul Internaţional “Avram Iancu” Cluj au finalizat lucrările de construire a noii piste de decolare-aterizare de 2100 de metri. Începând de sâmbată, 26 octombrie 2013, ora 15:30, companiile care operează pe aeroportul din Cluj vor avea la dispoziţie o noua pista pentru aterizare şi decolare.

inaugurare pista aeroport cluj

Lucrările de construire la noua pistă au demarat în luna noiembrie 2011, executant fiind Asocierea SCC Napoca SA – SC ICCO SYSTEMS SRL – SC GEO ARC SRL. Valoarea iniţială a contractului a fost de 137.808.522,23 lei, costurile finale ridicându-se la 166.427.278,88 lei. Costurile suplimentare la valoarea iniţială de atribuire a contractului au fost cauzate de problemele geotehnice apărute pe parcursul derulării lucrărilor, fiind necesare o serie de consolidări la stratul de fundare al pistei, lucrări care nu au fost cuprinse în contractul iniţial.

Având în vedere importanţa obiectivului de investiţii pentru judeţ şi pentru dezvoltarea aeroportului, a fost necesară realizarea exproprierilor pentru terenurile necesare construcţiei pistei şi instalării echipamentelor de radionavigaţie. Astfel, valoarea aferentă exproprierilor care s-a virat până la această dată în contul special deschis în acest sens este de 23.317.592 lei, urmând ca 1.500.000 lei urmează să fie viraţi către o societate comercială cu profil agricol.

Noua pistă marchează finalizarea unei noi etape din strategia de dezvoltare şi modernizare a aeroportului clujean, acesta făcând parte din categoria aeroporturilor regionale moderne ale Europei, fiind al doilea aeroport al României din punct de vedere al traficului de pasageri.

Pentru a marca inaugurarea noii piste, va fi organizat un miting aerian, sâmbătă 26 octombrie 2013, începând cu ora 13:00. Cu sprijinul Companiei Aeriene Tarom, se vor organiza şi două zboruri inaugurale deasupra Clujului.

Horea Uioreanu, președintele Consiliului Județean Cluj, a precizat că la acest miting aviatic sunt aşteptaţi peste zece mii de clujeni, care vor putea intra gratuit, sub rezerva respectării normelor de securitate stipulate de Legea nr. 60 din 1991. Datorită numărului mare al acestora, Horea Uioreanu face un apel către toţi cetăţenii să vină la Aeroport cu cel puţin o oră mai devreme pentru a evita aglomeraţia şi ambuteiajele. În acest context, pentru a-i ajuta pe cei care vor dori să vină la miting cu maşina, CJ Cluj va pune la dispoziţia acestora aproximativ 2.000 de locuri de parcare (Centru Agro Transilvania, Vamă, Alcom, RADJ Cluj, respectiv la societăţile comerciale din vecinătatea aeroportului).

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top