Peste 100 de filme din 5 ţări la Festivalul de Film Studenţesc

Ffest 2013Cea de-a şaptea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Studenţesc ia startul maine, 20 noiembrie. Editia de anul acesta aduce peste 100 de filme din România, Slovacia, Polonia, Cehia şi Ungaria, ce vor rula pe parcursul a patru zile. Peliculele înscrise în competiţie vor fi prezentate în cele 5 categorii de concurs, cunoscute deja publicului (animaţie, scurtmetraje, ficţiune, documentare şi experimentale).

Singura condiţie de înscriere în concurs a fost ca filmele să fie regizate de studenţi (la zi sau la masterat) şi să nu fie mai vechi de 3 ani. Filmele din concurs au fost preselectate şi trimise de către universităţile participante, dar au sosit şi nominalizări independente.

În cadrul festivalului, joi de la ora 19 va avea loc şi proiecţia unui lungmetraj (Marfa și banii) şi a unui scurt-metraj (Un cartuş de Kent şi un pachet de cafea), ambele regizate de invitatul special al acestei ediţii, regizorul de film Cristi Puiu. Regizorul, pe lângă statutul de Preşedinte al Juriului, va susţine şi un masterclass la Facultatea de Teatru şi Televiziune a Universităţii Babeş-Bolyai în data de 22 noiembrie. Pe lângă masterclass-ul îndrumat de regizor, se va organiza şi un workshop de fotografie, în parteneriat cu Studio Ciorchin, sub conducerea domnului dr. Dorel Găină (cadru didactic la Universitatea de Artă şi Design), de Mira Marincaş (cadru didactic la Universitatea Sapientia), respectiv de dr. István Feleki (cadru didactic la Universitatea Babeş-Bolyai). La ambele workshop-uri, grupurile de 5-10 studenţi vor lucra pe 3 teme centrale, iar lucrările lor vor fi premiate la gala festivă de închidere a festivalului.

Realizarea festivalului a fost posibil cu ajutorul de 50.000 lei din partea Centrului Naţional al Cinematografiei. Consiliului Municipiului Cluj-Napoca anul acesta a sprijinit evenimentul cu 30 000 lei, iar Uniunea Cineaştilor din România, ca şi recunoaştere a muncii organizatorice, a finanţat Ffest cu 25 000 lei.

Festivalul este organizat de Universitatea Sapientia, Universitatea Babeş-Bolyai, Universitatea de Artă şi Design, în parteneriat cu Asociaţia TransFilmArt.

Proiecţiile gratuite, Gala de deschidere şi de premiere, respectiv masa rotundă vor fi organizate la sediul Universităţii Sapientia (C. Turzii nr. 4).

Detalii legate de festival se pot găsi pe site-ul www.ffest.ro

Leave a Reply

Top