PIB a crescut în trimestrul al doilea cu 0,5% faţă de perioada ianuarie-martie!

Produsul Intern Brut (PIB) a crescut cu 0,5% în trimestrul al doilea, faţă de primele  trei luni ale anului în curs, după două trimestre consecutive în care a fost în scădere. Astfel, în primul semestru economia a urcat cu 0,8%, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Potrivit primelor estimări ale Institutului Naţional de Statistică, Produsul Intern Brut în trimestrul al doilea pe 2012, în termeni reali, a fost mai mare cu 0,5% comparativ cu trimestrul I 2012 (date sezoniere). Faţă de acelaşi trimestru din anul 2011, Produsul intern brut a înregistrat o creştere cu 1,2% pe seria brută şi cu 1,7% pe seria ajustată sezonier.

Economia României continuă să fie încă în recesiune deoarece în perioada ianuarie-martie a fost al doilea trimestru consecutiv de scădere (cu 0,1%) comparativ cu lunile anterioare. Primul trimestru a avut o scădere limitată de evoluţiile pozitive din agricultură, informaţii şi comunicaţii.

Guvernul a redus recent prognoza de creştere economică pentru acest an, de la 1,5% la 1,2% din PIB, relevă proiectul de rectificare bugetară, potrivit MEDIAFAX.

Conform legii bugetului de stat pe 2012 aprobată la finele anului trecut, Guvernul a stabilit o ţintă de creştere economică de 1,8-2,3% din PIB, redusă ulterior la 1,5% din PIB, în urma discuţiilor cu Fondul Monetar Internaţional (FMI).

Produsul Intern Brut pe anul trecut a avut o creştere de 2,5%, datorită evoluţiei din agricultură, cu un plus de 11,3%, şi industrie, domeniu care a înregistrat un avans de 5%.

Leave a Reply

Top