Poetul clujean Ion Mureșan implineste astazi 60 ani! “Poezia tine vie limba unui popor”

Lumea scriitoriceasca din Cluj-Napoca si pasionatii de poezie au umplut, joi seara, sala Auditorium Maximum a Universitatii Babes-Bolyai la evenimentul aniversar de lansare a volumului de poezie “Pahar” a lui Ion Muresan intr-o editie multilingva realizată de Editura Şcoala Ardeleană din Cluj-Napoca. Cartea a fost tradusa in cinci limbi si a beneficiat de 10 ilustratii realizate de graficianul Ion Marchis.

Poetul clujean implineste astazi, 9 ianuarie, varsta de 60 ani.

DSCN4319

“Fiecare discurs a fost ca un baros care m-a batut ca pe un par in pamant. La inceput mi s-a facut un pic rusine, nu stiu daca merit toate cuvintele frumoase care s-au spus despre mine. E o surpriza pentru mine sa fac 60 ani, cred ca si pentru cineva care are 65 ani sa-i spuna ca maine face 60 ani ar fi o mare surpriza. Este o victorie a prietenie, nu credeam ca se vor aduna atatia prieteni in jurul meu care sa ma ajute sa trec de noaptea asta. Va multumesc ca ati venit sa ma ajutati sa trec peste hopul acesta. Nu zic ca am 60 ani, ca dovada ca ma si mir ca am 60 ani.

Poezia are o putere vindecatoare, asa cum organismul daca are o infectie el secreta anticorpi care inconjura zona infectata, la fel si o societate daca este bolnava secreta corectie, care inconjoara bolile sociale si le neutralizeaza. Poezia este importanta si pentru cei care nu o citesc, pentru ca poezia tine vie limba unui popor si contine starea de alerta si o improspateaza tot timpul”, a spus pe scena, vizibil emotionat, poetul Ion Muresan, aseara, pe scena Colegiului Academic.

Poetul a povestit, cu umor, cateva dintre experientele revelatoare pe care le-a avut pana la varsta de 60 ani si a recitat o poezie.

Au mai luat cuvantul primarul Emil Boc, Irina Petras, presedintele filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din Romaniei, rectorul UBB Ioan Aurel Pop, directorul IRES, Vasile Dancu, scriitorul Alexandru Vlad, Eugen Muresan, primarul comunei Vultureni, localitatea natala a poetului Ion Muresan, graficianul Ion Marchis, traducatorii Virgil Stanciu (engleza) si Szántai János (maghiara), precum si alti prieteni si colaboratori ai poetului clujean. In sala a fost prezent si presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, bun prieten cu poetul Ion Muresan.

Evenimentul s-a incheiat cu un recital sustinut de Ada Milea si Bobo Burlăcianu, care au sustinut un concert pe versurile poeziilor lui Ion Muresan.

Ion Muresan este cetatean de onoare al comunei Vultureni, judetul Cluj, dar si al municipiului Cluj-Napoca. Este absolvent al Facultatii de Istorie-Filosofie a Universității “Babeș-Bolyai” din Cluj (1981) si a făcut parte din gruparea revistei “Echinox”. După absolvire devine membru al cenaclului “Saeculum” din Beclean. Între anii 1981 și 1988 a fost profesor de istorie în comuna Strâmbu. Din 1988 devine redactor la revista “Tribuna” din Cluj. În prezent este publicist comentator la un ziar clujean și redactor-șef al revistei “Verso” din Cluj. A debutat cu poezie în revista “Cutezătorii” (1968). În 2005 a fost invitat în Franța în cadrul programului “Les Belles Étrangères”.

Volumul “Pahar” a fost lansat in 6 limbi, romana, engleza (traducere Virgil Stanciu), maghiara (traducere Szántai János), italiana (traducere Danilo De Salazar), germana (traducere Ernest Wichner) si franceza (traducere Dumitru Ţepeneag).

Evenimentul a fost organizat de Universitatea “Babeş-Bolyai”, Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Cluj, Fundaţia Culturală “Archeus” Baia Mare, Editura Şcoala Ardeleană Cluj-Napoca şi Primăria Comunei Vultureni. Fiecare participant a primit gratuit cate un volum din “Pahar” la iesire.

One thought on “Poetul clujean Ion Mureșan implineste astazi 60 ani! “Poezia tine vie limba unui popor”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top