Porți deschise către Someș: în weekend începe la Cluj prima ediție Someș Delivery

Clujenii vor putea descoperi noi spații și trasee pe malurile Someșului, care în weekendul 13-14 iunie vor găzdui intervenții urbanistice temporare, instalații artistice, spectacole de teatru în aer liber și dans, proiecții de filme, concerte, performance-uri și ateliere, toate în cadrul primei ediții Someș Delivery.

O noutate este apariția primului traseu pentru pietoni într-o zonă până acum inaccesibilă. Pe malul drept al Someșului, Teatrul Maghiar de Stat și Universitatea Tehnică Cluj-Napoca renunță la garduri și vor amenaja un traseu pietonal pe terenurile proprii, accesibil sâmbătă și duminică între 8:00 și 22:00 – o nouă perspectivă pentru cei interesați să (re)descopere râul și vecinătățile acestuia.

Pe malul opus, în esplanada dintre strada Dragalina și râu, va fi instalat pavilionul central al evenimentului, o construcție temporară modulară, care va găzdui o expoziție a proiectelor participante și va oferi clujenilor o nouă priveliște asupra Someșului. Pavilionul va crea o legătură între Cetățuie, malul verde și apă, funcționând în același timp ca un punct de informare. În aceeași zonă va fi amenajată terasa Atelier, un spațiu de relaxare pe malul râului, cu un bar mobil, un chioșc de gustări și un stand modular Cărturești. Tot aici vor avea loc dezbaterile Someș Talks despre potențialul Someșului în Cluj și despre ce e nevoie pentru a obține transformări consistente.

Sâmbătă, programul evenimentelor începe la ora 10:00 cu activitățile pentru copii și se termină noaptea târziu cu proiecții de filme ale festivalului internațional “Tres Courts”: 43 de filme de maxim 3 minute intră în competiție pentru voturile publicului. Evenimentele gândite de organizatori se adaugă celor propuse de comunitate și selectate de juriul Someș Delivery, în urma concursului de idei lansat public. Printre acestea, momente muzicale: o demonstrație de capoeira și un atelier de percuție (Jam session) deschis oricărui doritor vor avea loc în curtea Teatrului Maghiar de Stat. Sâmbătă seara, Someșul prinde glas prin instalația “Apă, sunet și lumină”, care va pune în valoare curgerea apei printr-o instalație multimedia, transformând fluxul râului într-un generator de muzică și imagine.

Dimineața zilei de duminică este din nou dedicată copiilor, care sunt invitați de la ora 11:00 pe terasa Atelier de pe malul râului pentru Mini Reactor Delivers, un prilej de a intra într-o lume a poveștilor în care personajele sunt împrumutate chiar din fauna Someșului. De la ora 13:00, în curtea teatrului, copiii vor putea descoperi cum reciclarea poate fi distractivă prin activitățile din cadrul “Dopi-Dop și Stropi-Strop”, în care vor crea marionete din materiale reciclate.

Iubitorii muzicii tradiționale sunt invitați la o “Horă urbană” la ora 17, iar seara între orele 19 și 23 instalația “Apă, sunet și lumină” va intra din nou în funcțiune. Cele două zile de evenimente se vor încheia cu o degustare de vinuri (ora 19:30) și un recital de cântece din spectacolul “Les Miserables” (ora 21:00, ambele în curtea Teatrului Maghiar).

Miza acestei prime ediții Someș Delivery este o apropiere între oameni și râu, oferind noi modele de amenajare și de activare prin evenimente dedicate comunității, modele care în timp, cu acordul riveranilor și al autorităților, ar putea deveni permanente.

Programul complet al celor două zile:

Sâmbătă

10.00-14.00: Redesenăm Someșul (Pavilion & traseu)
11.00-12.00: Inaugurare & vernisaj expoziție (Pavilion)
12.00-14.00: Someș Talks: Apa trece, Someșul rămâne (Terasa Atelier)
16.00-19.00: Workshop Zero deșeuri (Pavilion)
16.00-18.00: Community Groove: Capoeira (Curtea Teatrului Maghiar)
18.00-20.00: Community Groove: Jam session (Curtea Teatrului Maghiar)
19.00-23.00: Apă, sunet și lumină (Someș Alley)
19.00-22.00: Loopsha Dj set (Terasa Atelier)
21.30-23.30: Proiecția Tres Courts (Casa Tranzit)

Duminică

11.00-13.00: Mini Reactor Delivers (terasa Atelier – langa podul Horea)
13.00-15.00: Dopi-Dop și Stropi-Strop (Curtea Teatrului Maghiar)
16.00-18.00: Someș Talks: Buna vecinătate (Pavilion)
17.00-19.00: Hora Urbană cu Ferenc Ségercz (Casa
19.00-23.00: Apă, sunet și lumină (peninsulă, lângă Pavilion)
19.00-22.00: Radio joi (Terasa Atelier)
19:30-20.30: Degustare de vinuri Vin de vie(Curtea Teatrului Maghiar)
21.00-22.00: Medley Les Miserables (Curtea Teatrului Maghiar)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top