Preşedintele României, despre Doina Cornea: “A fost vocea libertății și speranței noastre”

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a transmis, vineri, un mesaj de condoleanțe la decesul disidentei regimului comunist Doina Cornea. Acesta a evocat pericolele la care s-a expus și umilințele la care a fost supusă de Securitate. Doina Cornea a întruchipat simbolul curajului și al rezistenței românești în timpul comunismului”, arată șeful statului.

Mesajul președintelui Klaus Iohannis:

“Am aflat cu profundă tristețe despre dispariția doamnei Doina Cornea, una dintre cele mai importante voci ale disidenței anticomuniste.

Aduc un omagiu personalității istoriei noastre recente care a fost Doina Cornea. În anii grei ai dictaturii, Doina Cornea a înfruntat regimul opresiv și a scris numeroase texte și scrisori pe care le-a transmis la Radio Europa Liberă, a răspândit manifeste, a intrat în contact, în ciuda unor pericole de neimaginat astăzi, cu ziariști și a contactat personalități ale lumii contemporane pentru a denunța abuzurile totalitarismului ceaușist. A suportat cu dârzenia care a caracterizat-o întotdeauna urmărirea, persecuția, anchetele și umilințele la care a fost supusă de către Securitate. A susținut revolta muncitorilor brașoveni din 1987, iar în decembrie 1989 s-a alăturat, sub ploaia gloanțelor, manifestației anticomuniste de la Cluj-Napoca. După prăbușirea comunismului, a rămas o voce autentică a societății civile.

Doina Cornea a întruchipat simbolul curajului și al rezistenței românești în timpul comunismului. Pentru mulți români, ea a fost vocea libertății și speranței noastre. Acțiunile și demersurile în numele disidenței anticomuniste fac din Doinea Cornea o emblemă a afirmării rostului libertății umane, iar pentru generațiile viitoare, imaginea civismului și a eroismului feminin.

Transmit condoleanțe familiei și tuturor celor care au cunoscut-o și au prețuit-o.

Odihnească-se în pace!”.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top