Proiectul “Cerul Clujului fara cabluri” prinde contur

Primaria municipiului Cluj-Napoca a stabilit noi obligatii pentru proprietarii stalpilor si cablurilor aeriene de pe raza municipiului in asa fel incat reteaua municipala de canalizatii sa poata deveni functionala in cel mai scurt timp posibil.

credit foto: Cluj 2021 – Capitală Culturală Europeană

Consilierii locali au adoptat in sedinta de marti, 4 iunie, o hotarare prin care a fost modificata si completata Hotararea nr. 565/2006 privind asocierea in participatiune a Consiliului local cu persoane juridice in vederea realizarii unei retele municipale de canalizatii pe raza municipiului Cluj-Napoca pentru pozarea cablurilor de telecomunicatii.

“Am initiat un nou proiect de Hotarare de Consiliu Local, aprobat in ultima sedinta a Consiliului, care ne permite sa avansam semnificativ cu introducerea cablurilor de telecomunicatii in reteaua subterana. Practic, am stabilit o procedura de degajare a domeniul public de cablurile dezafectate: primaria someaza detinatorii de cabluri, acestia au obligatia sa le dea jos intr-un anumit interval de timp, iar daca acest lucru nu se face vom interveni cu o amenda si dupa aceea cu RADP-ul pentru a putea aduce situatia sub control si a oferi firmei responsabile posibilitatea sa introduca aceste cabluri in reteaua subterana”, a declarat primarul Emil Boc.

Pana in momentul de fata, pe un numar de 68 de strazi si alei a fost realizata infrastructura subterana pentru pozarea cablurilor de telecomunicatii. Practic, demersul de relocare a cablurilor aeriene in subteran nu s-a finalizat, fiind necesara stabilirea unor obligatii si responsabilitati mai precise inclusiv pentru proprietarii stalpilor pe care sunt instalate cablurile aeriene.

Executantul lucrarilor de retea municipala de canalizatii pentru pozarea cablurilor are obligatia notificarii Consiliului local despre data finalizarii canalizatiei in vederea punerii in functiune a obiectivului asocierii, pentru fiecare tronson sau strada in parte.

De asemenea, s-a stabilit o procedura de degajare a domeniul public de cablurile dezafectate. Astfel, pentru situatia in care operatorii de telecomunicatii nu dau curs notificarii de dezafectare si ridicare de indata a cablurilor si echipamentelor de pe domeniul public, acestea vor fi preluate de Regia Autonoma a Domeniului Public Cluj-Napoca, activitate care va fi prestata in baza unui contract de servicii.

Nerespectarea noilor prevederi va fi sanctionata cu amenda curpinsa intre 2000 si 2500 de lei.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top