Rectorii principalelor universităţi clujene, printre semnatarii scrisorii deschise de sprijinire a controversatului Valentin Popa la Ministerul Educaţiei!

Numirea lui Valentin Popa la conducerea Ministerului Educaţiei Naţionale a stârnit un val uriaşe de controverse, însă acesta este sprijinit de un număr impresionat de rectori ai celor mai importante universităţi din România, 45 la număr, care au semnat o scrisoase deschisă prin care îşi arată susţinerea pentru numirea lui Popa la conducerea învăţământului românesc.

“Cu o experienţă de peste 25 de ani în educaţie, domnul profesor Valentin Popa a parcurs toate etapele carierei academice, afirmându-se ca un cadru didactic şi cercetător de prestigiu în domeniul său de activitate. Activitatea managerială a domniei sale a debutat în anul 2004, fiind încununată prin alegerea ca rector al Universităţii ‘Ştefan cel Mare’ din Suceava, dar şi ca preşedinte al consorţiului ‘Academica Plus’, care reuneşte 11 universităţi din România”, se arată în scrisoarea deschisă.

Printre semnatari se află şi rectorii celor mai importante universităţi clujene, Ioan Aurel Pop de la Universitatea Babeş-Bolyai, Vasile Ţopa de la Universitatea Tehnică Cluj, Cornel Cătoi de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară şi Alexandru Irimie de la Universitatea de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţieganu”, Vasile Jucan de la Academia de Muzică “Gheorghe Dima” Cluj şi Radu Marcel Moraru de la Universitatea de Artă şi Design.

“Cu o personalitate dinamică, de luptător, alături de întreaga comunitate academică, domnul rector Popa a reuşit transformarea Universităţii ‘Ştefan cel Mare’ din Suceava în ceea ce este astăzi: un număr dublu de studenţi, de patru ori mai multe programe de studii, o creştere majoră a fondurilor obţinute din activitatea de cercetare şi extinderea într-un ritm alert a infrastructurii universitare. Din ce în ce mai multe cadre didactice de o valoare incontestabilă au ales să fie titulare la Suceava, inclusiv din rândurile diasporei ştiinţifice româneşti, regăsind aici un climat potrivit pentru performanţă în dezvoltarea profesională”, se mai precizează în scrisoarea deschisă.

“Rectorul Valentin Popa s-a implicat în dezvoltarea legăturii între educaţia preuniversitară şi cea universitară, inclusiv prin susţinerea unor evenimente de anvergură cum ar fi Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică, organizată la Suceava în anul 2014. Sub conducerea domniei sale, Universitatea ‘Ştefan cel Mare’ din Suceava a dezvoltat Lectoratul de limba română de la Cernăuţi, punct de reper pentru păstrarea identităţii lingvistice şi culturale a etnicilor români din Ucraina, de o deosebită importanţă în contextul politic actual. Rectorul Valentin Popa este, de asemenea, preşedinte al consorţiului universităţilor din Moldova – România – Ucraina. Susţinem astfel numirea domnului rector Valentin Popa în funcţia de ministru al Educaţiei, competenţa academică şi managerială, verticalitatea şi implicarea profesională şi personală fiind argumentele care trebuie să stea la baza unei astfel de decizii”, au conchis semnatarii.

Iată lista semnatarilor scrisorii deschise de sprijinire a lui Valentin Popa în funcţia de ministru al Educaţiei:

Rectorul Universităţii “Transilvania” din Braşov, Ioan Vasile Abrudan
Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, Leonard Azamfirei
Rectorul Universităţii “Titu Maiorescu” din Bucureşti, Smaranda Angheni
Rectorul Universităţii de Artă din Bucureşti, Cătălin-Mihai Bălescu
Rectorul Universităţii “Eftimie Murgu” din Reşiţa, Andrade-Ionuţ Bichescu
Rectorul Universităţii “Vasile Goldiş” din Arad, Coralia-Adina Cotoraci
Rectorul Universităţii “Dunărea de Jos” din Galaţi, Iulian Gabriel Bîrsan
Rectorul Universităţii de Arte din Târgu Mureş, Sorin-Ion Crişan
Rectorul Universităţii “Lucian Blaga” din Sibiu, Ioan Bondrea
Rectorul Universităţii “Petru Maior” din Târgu Mureş, Călin Enăchescu
Rectorul Universităţii “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Valer-Daniel Breaz
Rectorul Universităţii Româno-Americană din Bucureşti, Ovidiu Folcuţ
Rectorul Universităţii din Oradea, Constantin Bungău
Rectorul Academiei de Studii Economice din Bucureşti, Nicolae Istudor
Rectorul Universităţii Tehnice “Gheorghe Asachi” din Iaşi, Dan Caşcava
Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţieganu” din Cluj Napoca, Alexandru Irimie
Rectorul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, Cornel Cătoi

Rectorul Universităţii “Aurel Vlaicu” din Arad, Ramona Lile
Rectorul Universităţii din Piteşti, Dumitru Chirleşan
Rectorul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică “I.L. Caragiale” Bucureşti, Nicolae Mandea
Rectorul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Bucureşti, Sorin Mihai Cîmpeanu
Rectorul Universităţii de Arhitectură şi Urbanism “Ion Mincu” din Bucureşti, Marian Moiceanu
Rectorul Universităţii Petrol – Gaze din Ploieşti, Pascu-Mihai Coloja
Rectorul Universităţii de Arte şi Design din Cluj Napoca, Radu-Marcel Moraru
Rectorul Universităţii POLITEHNICA din Bucureşti, Mihnea Cosmin Costoiu
Rectorul Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, Diana Asinefta Moş
Rectorul Universităţii “Valahia” din Târgovişte, Călin-Dinu Oros, Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie “Grigore T. Popa” din Iaşi, Viorel Scripcariu, rectorul Universităţii Maritime din Constanţa, Cornel Panait, Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” din Bucureşti, Ioanel Sinescu
Rectorul Universităţii Naţionale de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti, Florin Pelin
Rectorul Universităţii de Arte “George Ionescu” din Iaşi, Atena-Elena Simionescu
Rectorul Universităţii “Babeş Bolyai” din Cluj Napoca, Ioan Aurel Pop
Rectorul Universităţii din Craiova, Cezar Ionuţ Spînu
Rectorul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului din Timişoara, Cosmin Alin Popescu, Rectorul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca, Vasile Ţopa
Rectorul Universităţii “Constantin Brâncoveanu” din Piteşti, Ovidiu Puiu
Rectorul Universităţii Tehnice de Construcţii din Bucureşti, Radu Sorin Văcăreanu
Rectorul Universităţii “DANUBIUS” din Galaţi, Corneliu-Andy Puşcă
Rectorul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară “Ion Ionescu de la Brad” Iaşi, Vasile Vîntu Rectorul Universităţii din Petroşani, Sorin Mihai Radu
Rectorul Academiei de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj Napoca, Vasile Jucan
Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Craiova, Ion Rogoveanu
Rectorul Universităţii “Ovidius” din Constanţa, Sorin Rugină
Rectorul Universităţii “Vasile Alecsandri” din Bacău, Carol Schnakovszky.

Valentin Popa, ministrul propus pentru portofoliul Educaţiei, în locul lui Liviu Pop, este din 2012 rectorul Universităţii “Ştefan cel Mare” din Suceava.

El s-a născut pe 12 iulie 1964 şi este profesor universitar doctor inginer. A absolvit Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor în 1989. Din 2009 până în prezent a fost conducător de doctorat pentru domeniul său.

Potrivit declaraţiei sale de avere, semnată în luna iunie 2011, Valentin Popa deţine 33,33% dintr-o bucată de pământ intravilan de 3.600 de metri pătraţi în Mitocaş, dobândit prin cumpărare, teren pe care îl împarte cu soţia sa şi cu încă o persoană. El a moştenit 2.000 de metri pătraţi de teren agricol în localitatea Huşi şi mai deţine, prin cumpărare, jumătate dintr-un teren agricol de 5.542 de metri pătraţi situat în localitatea Botuş.

Valentin Popa deţine, împreună cu soţia sa, un apartament de peste 90 de metri pătraţi în municipiul Suceava, achiziţionat în 1993, o casă de vacanţă în localitatea Botuş, construită în anul 2010. Valentin Popa deţine două autoturisme, cumpărate în 2005 şi 2006.

Venitul anual al lui Valentin Popa era înainte de a ocupa funcţia de rector, potrivit declaraţiei sale de avere, de 219.778 de lei.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top