Rectorul UBB, Ioan Aurel Pop, candidează pentru funcţia de preşedinte al Academiei Române

Bătălia pentru funcţia de preşedinte al Academiei Române se dă în patru academicieni. Este vorba despre rectorul Universităţii Babeş Bolyai, Ioan Aurel Pop, Victor Voicu, Bogdan Simionescu si Cristian Hera.

Vineri, 9 martie, s-a inchis lista de candidaturi, iar alegerile vor avea loc pe 5 aprilie, au declarat reprezentantii biroului de presa al Academiei Romane. Pana pe 21 martie, candidatii trebuie sa depuna planurile manageriale.

Potrivit surselor HotNews.ro, lupta cea mai dura se duce intre Ioan Aurel Pop, rector al Universitatii Babes-Bolyai, si Victor Voicu, secretar general al Academiei si candidat la toate alegerile pentru sefia institutiei din 2006 pana in prezent.

Patru academicieni candideaza pentru aceasta functie:

– Bogdan Simionescu a fost propus de filiala de la Iasi
– Ioan Aurel Pop a fost propus de sectia de Stiinte Geonomice
– Cristian Hera a fost propus de Sectia de Stiinte Agricole si Silvice
– Victor Voicu a fost propus de Sectia de Stiinte Medicale

Ioan-Aurel Pop este rectorul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, aflat in prezent la al doilea mandat la conducerea institutiei de invatamant superior. Este profesor universitar, doctor in Istorie, membru corespondent al Academiei de Stiinte, Litere si Arte (Paris) din 1999, membru titular al Academiei Romane din 2010 si membru al Academiei Europene de Stiinte si Arta (Salzburg) din 2013. In 2015, a primit Ordinul National “Steaua Romaniei” in grad de Cavaler.

In 2012, Ioan Aurel Pop a fost impotriva verdictului de plagiat dat lui Victor Ponta de CNATDCU. Amintim ca acest Consiliu de Atestare a Titlurilor Universitare a fost prima institutie care a constatat ca Ponta a plagiat in teza sa de doctorat, insa a fost reorganizat de ministrul Liviu Pop, in aceeasi zi in care conducerea a dat verdictul, astfel ca Ministerul nu a recunoscut concluziile de plagiat. Membru al Consiliului general al CNATDCU la acea vreme, Ioan Aurel Pop s-a delimitat de verdictul colegilor sai.

In 2016, o serie de declaratii dure facute de Ioan Aurel Pop, la adresa tinerilor, au atras atentia. Intr-un articol publicat pe site-ul AmosNews.ro, rectorul UBB a scris: “Oamenii lipsiti de cultura generala si de orizont artistic, oamenii capabili sa rezolve doar probleme limitate, oamenii care nu mai au capacitatea sa compare si sa ia decizii in cunostinta de cauza alcatuiesc generatia ‘Google’, generatia ‘Facebook’, generatia ‘SMS’ sau toate la un loc!”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top