Rectorul UBB, Ioan Aurel Pop, noul preşedinte al Academiei Române

Academicianul Ioan Aurel Pop este noul preşedinte al Academiei Române, în urma alegerilor care au avut loc joi, în Adunarea Generală a înaltului for cultural şi ştiinţific.

Rectorul UBB a fost ales, joi, preşedinte al Academiei Române, cu 86 de voturi. Contracandidatul său din al doilea tur – Victor Voicu – a obţinut 56 de voturi.

După primul tur, Ion Aurel Pop şi Victor Voicu au intrat în turul al doilea de scrutin pentru alegerea preşedintelui Academiei Române.

În urma primului tur, Bogdan Simionescu şi Ioan Aurel Pop au intrat la balotaj în cursa pentru alegerea noului preşedinte al Academiei Române. Cei doi au obţinut câte 50 de voturi, iar Victor Voicu 51.

La balotaj, Ioan Aurel Pop a obţinut 74 de voturi, iar Bogdan Simionescu 70. Au fost exprimate 148 de voturi, 4 fiind anulate.

Conform Statutului Academiei Române, Adunarea Generală este constituită dacă se asigură cvorumul de jumătate plus unul dintre membrii activi – titulari, corespondenţi şi de onoare. În prezent, Academia Română are 202 membri activi.

Preşedintele este ales fie cu două treimi din voturi în primul tur de scrutin, fie prin majoritate simplă în al doilea. Preşedintele ales, pentru un mandat de patru ani, îşi preia funcţia după 15 zile de la data alegerii. Pe data de 20 aprilie vor avea loc alegerile pentru funcţiile de vicepreşedinţi (patru) şi de secretar general.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top