Referendumul lui Basescu a fost respins la un vot diferenta in Parlament

Propunerea preşedintelui Traian Băsescu de a organiza un referendum pentru Parlament unicameral cu 300 de membri a fost respinsă de Parlament. “Pentru” au votat 191 de parlamentari, împotrivă au votat 123, iar 69 s-au abţinut. Grupurile parlamentare ale PSD au votat pentru propunerea preşedintelui Băsescu, alături de PDL, în timp ce PNL a votat împotrivă. Grupurile parlamentare ale PPDD şi UDMR s-au abţinut la vot, potrivit gandul.info.

traian basescu
Mediafax Foto//Marius Dumbrăveanu

“Avem în programul nostru politic că vrem Parlament bicameral, este de neînţeles cum aţi votat pentru referendum”, le-a spus senatorul PSD, Puiu Haşotti celor de la PSD.

Liderul grupului PDL din Camera Deputaţilor, Mircea Toader, a cerut renumărarea votului, deoarece mai mulţi colegi nu au fost număraţi.

“Eu nu fac ca alţi preşedinţi să repun la vot”, a anunţat Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor.

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a declarat de la tribuna Parlamentului că preşedintele Băsescu vrea să organizeze referendumul său cu o săptămână înaintea referendumului pentru revizuirea Constituţiei.

“Noi, liberalii, ar trebui să avem curajul să spunem curajul să spunem Nu, domnule Băsescu, Parlamentul ar trebui să fie în raport cu populaţia, nu artificial cum doriţi dvs 300 de parlamentari”, a spus Tăriceanu.

Grupul parlamentar al PP-DD a anunţat că se abţine la votul privind referendumul preşedintelui Traian Băsescu.

Deputatul Ioan Oltean a spus că Parlamentul trebuie să respecte voinţa Parlamentului exprimată la referendumul din 2009 şi, de aceea, PDL va vota pentru referendumul iniţiat de preşedintele Traian Băsescu.

Grupul UDMR a precizat că propunerea preşedintelui este “inoportună” şi, de aceea, ei se vor abţine de la vot. Şi grupul minorităţilor naţionale a anunţat că pledează pentru Parlament bicameral.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top