Reforma ISJ Cluj creşte promovabilitatea la examenele de Bacalaureat şi Testare Naţională!

Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj a lansat o nouă soluţie pentru a creşte promovabilitatea la examenele de final de ciclu gimnazial şi liceal. Începând cu viitorul an şcolar, elevii claselor a VIII-a şi a XII-a vor susţine examene  pregătitoare, cu subiecte similare celor de la examenele de testare naţională şi bacalaureat. 

Valentin Cuibus, Inspectorul General al ISJ Cluj, a declarat că va iniţia, de asemenea, inspecţii, fără a anunţa în prealabil, la toate unităţile de învăţământ ce au prezentat o rată mică de promovabilitate şi rezultate extrem de slabe la testările naţionale şi la bacalaureat.

„Vom introduce, începând cu anul şcolar viitor, un sistem de testări la nivel de judeţ cu subiecte similare care se dau la examene şi cu supraveghere video, fie că vorbim de teste naţionale, fie de bacalaureat. Vor fi trei teste în clasa a VIII-a şi două pentru clasa a XII-a. Este vorba de examene pregătitoare, astfel încât elevii tot vor rămâne cu ceva învăţat pe parcursul anului şi se vor şi obişnui cu examenele. Obiectivul acestei propuneri este de a creşte procentul de promovabilitate la testele naţionale şi la bacalaureat la nivelul judeţului Cluj şi ca un număr cât mai mare de elevi să reuşească să ia aceste examene. De asemenea, vom introduce şi un nou sistem de evaluare a unităţilor de învăţământ, prin inspecţii inopinate pe parcursul anului, la şcolile cu rezultate proaste la testele naţionale şi la liceele cu rezultate slabe la bacalaureat, pentru a se şti care este situaţia reală din aceste unităţi de învăţământ”, a declarat Valentin Cuibus.

Inspectorul General al ISJ Cluj prevede ca aceste măsuri să fie preluate şi la nivel central, în acest sens fiind necesară majorarea procentului din PIB alocat învăţământului de la 2.7 % la 6 %. De asemenea, se urmăreşte o restructurare la nivelul şcolilor de arte şi meserii, unde urmează să fie înfiinţate profile ce să pregătească absolvenţii pentru meserii cu cerere mare pe piaţa locurilor de muncă. Cuibus punctează şi necesitatea unui examen de bacalaureat diferenţiat, iar intrarea la liceu să se facă doar în urma obţinerii a, minim, notei 5.

„Se impune şi modificarea curriculei, dar cred că acest lucru se va realiza abia din anul şcolar 2013 – 2014”, a afirmat Cuibus.

Promovabilitatea la examenul de bacalaureat, din acest an, în judeţul Cluj, a fost de 56.26 % în urma sesiunii din iulie şi de 22.8 % în urma celei din august.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.