RESPECT – Ședințele Consiliului Local Cluj-Napoca sunt traduse în timp real în limbajul semnelor

La Cluj-Napoca, nimeni nu este lăsat în urmă! Primăria Cluj-Napoca asigură pentru persoanele cu dizabilități auditive, începând cu ședința de Consiliu Local de luni, 15 aprilie 2019, traducerea simultană în limbaj mimico-gestual a ședințelor.

Doamna asist. univ. Ioana Tufar, interpret autorizat al limbajului semnelor pentru persoane cu dizabilități auditive va realiza interpretarea în timp real.

Primăria Cluj-Napoca transmite fiecare ședință de Consiliu Local în direct, online, pe canalul de YouTube al Primăriei. Începând de astăzi, inclusiv persoanele cu dizabilități auditive vor avea posibilitatea de a urmări online ședințele interpretate în limbajul semnelor, crescând astfel accesibilitatea la informațiile de interes public pentru cetățeni.

„Menționăm că, din anul 2015, mai mulți angajați ai primăriei care interacționează constant cu publicul la ghișeele instituției au capacitatea de a utiliza limbajul semnelor, ca urmare a cursurilor la care au participat pentru a dezvolta aceste abilități. Astfel, funcționarii Primăriei Cluj-Napoca din direcții precum Evidența populației, Taxe și impozite sau Asistență socială pot comunica direct informații de bază cu privire la nevoile persoanei respective în raport cu autoritatea”, susține municipalitatea.

Limbajul mimico-gestual – cunoscut la nivel european ca „limbajul semnelor” – este în fapt o limbă de sine stătătoare, care are o structură proprie, un lexic, reguli gramaticale și alte componente caracteristice oricărui limbaj.

În România, statisticile oficiale arată că aproximativ 25000 de persoane – dintre care 2000 elevi – cunosc și utilizează limbajul semnelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.