România va deschide un nou zăcământ de uraniu, proiect estimat la peste 400 de milioane de lei

România va deschide un nou zăcământ de uraniu, aflat în comuna Grinţieş, judeţul Neamţ, în condiţiile în care singurul zăcământ aflat în prezent în exploatare, cel de la Crucea, este în curs de epuizare, potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern iniţiat de Ministerul Economiei.

zacamant de uraniu

Valoarea totală a investiţiei este de 407,331 milioane de lei, cu TVA, din care 322 milioane de lei reprezintă lucrările de construcţii-montaj.

Capacitate de exploatare medie anuală de minereu uranifer este de 124.000 de tone, iar durata de realizare a investiţiei este de 108 luni.

Finanţarea va fi asigurată din surse proprii ale Companiei Naţionale a Uraniului S.A. Bucureşti, de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Economiei – Departamentul pentru Energie.

În nota de fundamentare, iniţiatorii proiectului precizează că dezvoltarea accentuată de noi centrale nucleare în lume plasează în centrul atenţiei problema combustibilului, respectiv piaţa uraniului.

Compania Naţională a Uraniului are în prezent un singur zăcământ în exploatare, cel de la Crucea-Botuşana, judeţul Suceava, a cărui licenţă de concesiune îşi încetează valabilitatea în aprilie 2015. Acest zăcământ este în curs de epuizare, se mai precizează în proiect.

Leave a Reply

Top