S-a dat startul Conferinței Internaționale de Tineret Visegrád

A doua ediție al Conferinței Internaționale de Tineret Visegrád a fost deschis de primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, președintele comisiei de externe al Parlamentului Ungariei, Németh Zsolt, decanul Universității Sapientia, dr. Tonk Márton și vicepreședintele UDMR, Geréd Imre.

În perioada 19-22. noiembrie are loc Conferința Internațională de Tineret Visegrád organizat de Conferința Tineretului Maghiar din România (MIÉRT) și Fidelitas. Subiectivul principal al evenimentului este fortificarea și dezvoltarea identității și a colaborării între statele Europei Centrale și de Est.

În aula Universității Sapientia primul care a luat cuvântul a fost Emil Boc, salutând pe tineri participanți. Primarul a accentuat faptul că în 2015 Cluj-Napoca este Capitala Europeană a Tineretului și găzduiește în jur de o sută de mii de studenți, astfel este asigurat dezvoltarea economică, culturală și academică a orașului.

Dr. Márton Tonk, decanul Universității Sapientia a luat cuvântul ca și gazda acestui eveniment, exprimându-și bucuria pentru ca primarul a vizitat noua clădire a universității. Decanul a subliniat faptul că mulți dintre absolvenții Universității au asumat responsabilități prin care ajung actori ai mediului public clujean, astfel devenind o instituție importantă pentru comunitatea locală.

Németh Zsolt, președintele comisiei de externe al Parlamentului Ungariei, a salutat inițiativa CTMR-MIÉRT și Fidelitas de a lucra pentru întărirea cooperării central-europene la nivel de tineret. “Vrem să vedem o Europa Centrală puternică, astfel este important pentru noi toți ca să fim puternici atât ca și comunitate cât și individual.” La o întrebare venită din public a răspuns “Viitorul spațiului Schengen depinde de protecția frontierelor. Pentru a avea un spațiu Schengen funcțional trebuie să apărăm granițele exterioare.”

Conferința a început joi seara, printr-o recepție în Casino Cluj, unde consulul general al Ungariei, Mile Lajos, consilierul local Geréd Imre, președintele CTMR-MIÉRT Antal Lóránt, președintele Fidelitas Böröcz László a salutat tinerii participanți, care au venit din 8 țări, reprezentând 18 organizații de tineret.

Leave a Reply

Loading...
Top