S.O.S! Muzeul Farmaciei riscă să fie scos în stradă!

Colecția de Istorie a Farmaciei a Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei riscă să fie scoasă în stradă din locația tradițională, vechea farmacie medievală a orașului aflată în imobilul din Piața Unirii nr. 18, la parterul și subsolul Casei Hintz.

muzeul farmaciei conferinta de presa 9 noi 2015

Reprezentanții muzeului au organizat o conferință de presă luni, 9 noiembrie, la sediul Muzeului Farmaciei, în care au cerut sprijinul autorităților locale și Ministerului Culturii pentru ca această colecție să rămână în clădirea vechii farmacii medievale a orașului și să nu trebuiască să scoată impresionanta colecție de istorie a farmaciei în stradă

“Am organizat această conferință de presă ținând cont de hotărârea Consiliului Local prin care ni se atribuie un spațiu provizoriu pentru depozitarea Colecției de Istorie a Farmaciei. Iar aceasta vine ca urmare a unei iminente și posibile evacuări, spun iminente pentru că avem două notificări de la o casă de executori judecătorești, una din septembrie și una din octombrie, prin care ni se impune să evacuăm acest spațiu.

În 2008 această clădire a fost, prin ordinul primarului, restituită moștenitorilor. În 2010 muzeul a dispus nerestituirea spațiului către moștenitori și așa am ajuns la procese cu aceștia, pe care în final, datorită legii 10, le-am pierdut definitiv anul acesta în luna mai prin decizia Curții de Apel. Ca urmare a acestei decizii, am fost notificați să evacuăm acest spațiu. Autoritățile statului, în speță primăria, și-a exercitat în primăvară dreptul de preemțiune asupra cumpărării acestui spațiu în care se află Colecția de Istorie a Farmaciei.

Este important pentru noi ca această colecție să rămână în acest spațiu, în care a funcționat neîntrerupt din 1973 până în 1949, fiind o clădire de patrimoniu de secol 16. Această clădire adăpostește una dintre cele mai valoroase colecții de istorie a farmaciei, formată din 3000 de piese și obiecte de patrimoniu. Nu se poate face o evacuare în sensul că vin executorii judecătorești și ne scot piesele de patrimoniu în stradă, legea patrimoniului nu permite acest lucru. Și ei au legea de partea lor. Noi am făcut toate demersurile posibile la autorități pentru ca acest lucru să nu se întâmple și a păstra colecția orașului în acest spațiu, spațiu care păstrează structura și mobilierul originale din secolul 16-17-18. În Officina există chiar o pictură originală din 1976, barocă, cu simboluri farmaceutice, care este unică în țară. În alt spațiu această colecție nu ar mai avea același farmec.

Este vizitată de foarte mulți oameni, fiind menționată pe site-uri importante din străinătate.

Noi nu am anticipat că familia Hintz va cere un preț pe care, conform legii, primăria nu îl putea accepta pentru acest spațiu, care are pentru ei valoare imobiliară foarte mare. Am făcut adrese peste tot, avem chiar și o procedură în caz de evacuare, pentru că noi trebuie să respectăm normele de conservare și protejare ale patrimoniului. Piesele nu pot fi scoase și nu pot fi depozitate oricum și oriunde. Spațiile în care trebuie depozitate trebuie să respecte aceste norme de microclimat, de antiefracție, de antiincendiu. Ne-am adresat primăriei cu mai multe adrese și la toate autoritățile statului, prefecturii și Ministerului Culturii. Noi sperăm să nu piardă orașul acest spațiu pentru că ar fi o palmă dată autorităților, în condițiile în care Clujul vrea să candideze pentru Capitala Culturală Europeană și se închide un muzeu, lucru inacceptabil. Noi am insistat la primărie ca ea să își exercite dreptul de preemțiune asupra întregii clădiri. Sus la etaj noi putem organiza o colecție de istorie a Clujului, care lipsește orașului nostru și care ar fi un punct de atracție extraordinar”, a declarat Carmen Ciongradi, director al Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei.

“În luna ianuarie 2016 expiră acest drept de preemțiune, dar noi până atunci pe toate căile posibile pentru a nu pierde acest spațiu. Am făcut tot ce ține de noi să împiedicăm evacuarea și pierderea spațiului. Luăm în calcul și acel spațiu pus la dispoziție de primărie pentru depozitarea pieselor, dar deocamdată ne-a fost atribuit, însă trebuie amenajat, nu putem să mutăm piesele oricum. Trebuie să mergem să-l vedem, să vedem cum arată, să-l amenajăm, iar asta presupune investiții și este o chestiune de timp, nu se poate realiza de pe o zi pe alta. Sperăm să nu fim scoși în stradă, iar autoritățile locale să ne ajute și să găsească o altă soluție”, a mai susținut Ciongradi.

“După prima somație primită de instituție, în septembrie 2015, am depus o contestație la Judecătoria Cluj-Napoca solicitând neevacuarea noastră și implicit suspendarea acestei proceduri inițiată de judecători. Contestația de executare încă nu avem termen stabilit pentru ea și am depus o cerere de stabilire în regim de urgență a unui termen, sperăm cât de repede să ajungem în instanță și să ne susținem punctul de vedere privind această colecție deosebită. În ceea ce privește cea de-a doua somație, înregistrată la sediul instituției în 29 octombrie 2015, a cărei termen s-a împlinit ieri, în 8.11.2015, a fost urmată de o adresă depusă executorilor la sediul societăților civile, respectiv la cabinetul avocatului care reprezintă părțile. Aștept un răspuns la solicitarea noastră înregistrată la 5 noiembrie, motiv pentru care până la ora actuală suntem în această locație. Cei de la societatea civilă de executori judecătorești vor trebui să răspundă solicitării nostre și implicit familia Hintz prin avocatul care îi reprezintă”, a declarat Elena Răchită, jurist.

Primăria Cluj-Napoca a pus la dispoziție un spațiu într-un imobil de pe Bulevardul Eroilor nr. 21 pentru a găzdui Colecția de Istorie a Farmaciei. “Mutarea tuturor pieselor și aparatelor necesită aproximativ 6 luni“, au mai precizat reprezentații muzeului.

Moștenitorii familiei Hintz, proprietarii întreugului imobil, au cerut primăriei suma de 600.000 de euro pentru parterul și subsolul unde funcționează Colecția de Istorie a Farmaciei, respectiv 1 milion de euro pentru întreaga clădire, sumă pe care municipalitatea nu o poate oferi.

Muzeul Farmaciei este vizitat anual, în medie, de aproximativ 10.000 de turiști, marea lor majoritate străini, care rămân impresionați de această colecție unică în România și printre cele mai importante din Europa.

Importanța colecției de la Cluj rezidă atât în obiectele de patrimoniu în sine, cât și în clădirea care o adăpostește. În ceea ce privește obiectele, colecția include cel mai bogat lot de vase farmaceutice din întreaga regiune (cca. 1500), aparatură de laborator, manuscrise și tipărituri (ediții rare de secol XVI-XVIII), ingrediente celebre (praf de mumie) și un important lot de aparate medicale (valoarea prin vechime – primul electrocardiograf din România – sau asocierea cu mari personalități ale lumii medicale românești, precum Iuliu Hațieganu). Patrimoniul colecției include cca. 3000 de obiecte, de la mobilier de epocă la mici sticluțe și retorte.

Muzeul Farmaciei a fost fondat în anul 1954, fiind una dintre cele mai timpurii colecții de acest tip din Europa. În România există doar două astfel de muzee, cel de la Cluj, subordonat Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei, și cel de la Sibiu, parte a Muzeului Brukenthal.

3 thoughts on “S.O.S! Muzeul Farmaciei riscă să fie scos în stradă!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top