Scrisoare deschisă către autorităţile locale pentru dublarea spaţiilor de joacă în Cluj-Napoca

Jurnalistul şi istoricul clujean Adrian Dohotaru lansează un apel către autorităţile locale pentru deschiderea curţilor şcolilor pe timpul vacanţelor, după-amiezilor şi sfârşiturilor de săptămână pentru că, astfel s-ar dubla numărul spaţiilor de joacă din Cluj-Napoca.

“Vă scriu în contextul în care văd interviuri ale antrenorilor români şi ale comentatorilor sportivi care arată că este imposibil să menţinem performanţele României la Olimpiade, în lipsa unei infrastructuri şi participări sportive de masă. Deschiderea curţilor şcolilor, este un prim pas, minimal şi fără costuri majore, pentru a avea cât mai mulţi amatori de sport în Cluj. Iar prin extinderea măsurii la nivelul tuturor localităţilor româneşti, vom avea acces general şi gratuit pentru sute de mii de copii şi adolescenţi care vor să facă mişcare şi care pot fi cooptaţi ulterior în sportul de performanţă”, se arată în scrisoarea deschisă a istoricului clujean.

“Din clasele primare până am absolvit liceul, jucam în vacanţe şi weekenduri baschet şi fotbal în curtea şcolilor. Problema era că aproape de fiecare dată trebuia să ne rugăm de portari să ne lase pe teren pentru că teoretic nu aveam dreptul să intrăm în şcoală „nesupravegheaţi. Aceeaşi problemă au şi copiii şi tinerii de azi care doresc să facă sport în timpul vacanţelor sau după orele de şcoală, însă nu au 100 de lei ca să închirieze o sală de sport sau nu sunt înscrişi într-un club sportiv privat, iar în puţinele parcuri din Cluj nu mai ajung pentru că sunt deja ocupate de alţi adolescenţi sau pentru că sunt prea îndepărtate.”

Promisiuni de la Marius Nicoară

Candidatul Uniunii Social Liberare la Primăria Municipiului Cluj-Napocas la alegerile locale de anul acesta, Marius Nicoară, a introdus deschiderea terenurilor de joacă aparţinând şcolilor ca una din principalele puncte la secţiunea sport în programul său electoral, dar totul a rămas la stadiul de prmisiune.

Demersul jurnalistului clujean a început în vara anului 2008, când, printr-o campanie de jurnalism civic care să conducă la deschiderea şcolilor în timpul sfârşiturilor de săptămână, vacanţelor şi după-amiezilor, a rezultat doar în promisiuni din partea municipalităţii. Conducerea inspectorajului şcolar judeţean era deschisă la propunere, însă doar dacă primăria s-ar obliga să trimită poliţişti comunitari să-i supravegheze pe copii.

Din calculele făcute alături de alţi reprezentanţi ai inspectoratului şcolar, cantitatea de spaţiu de joacă din oraş s-ar fi dublat cel puţin printr-o astfel de măsură.

“Mii de oameni pot beneficia gratuit în Cluj de un spaţiu vital de joacă şi relaxare, iar propunerea de a deschide curţile se poate extinde pentru toate localităţile României, astfel încât să beneficiem în viitor de o naţiune mai viguroasă”, a încheiat Dohotaru în scrisoarea deschisă adresată edilului Emil Boc, preşedintele inspectoratului şcolar judeţean, Valentin Cuibus şi oameni politici din toată ţara .

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top