Senatorul Alin Tişe îi cere demisia lui Liviu Dragnea

PDL cere demisia de urgenţă a ministrului Dezvoltării Regionale, vicepremierul Liviu Dragnea, pentru că a “pesedizat” banul public prin OUG 30/2014 privind proiectele de finanţare locală, anunţă vicepreşedintele PDL Alin Tişe la finalul şedinţei BPN al PDL de marţi.

alin tise senator

Senatorul clujean a solicitat Avocatului Poporului, în numele PDL, să sesizeze CCR cu privire la încălcarea legii în cazul acestei OUG.

“Prin această ordonanţă, PSD îngroapă proiectele de dezvoltare locală, pesedizând toţi banii alocaţi de la ministerul lui Liviu Dragnea. Dacă până acum proiectele de dezvoltare locală erau coordonate de către Consiliile judeţene, aşa cum prevede Legea 215, începând cu această ordonanţă toţi banii care vor merge către proiectele locale pe Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) vor fi decişi, practic, direct de către ministru, fără să mai existe, ca şi până acum, un rol al Consiliilor judeţene”, a declarat Alin Tişe.

El a adăugat că PDL solicită “demisia în regim de urgenţă a ministrului Dragnea, având în vedere că prin această ordonanţă de urgenţă nu face altceva decât să încalce art. 115 din Constituţie care prevede explicit că prin ordonanţe de urgenţă nu poţi modifica o lege organică’.

El a precizat că ordonanţa de urgenţă 30-2014 modifică cel puţin două legi – Legea 215, care la art. 24 prevede că activitatea de coordonare şi dezvoltare a proiectelor locale o are

Consiliul judeţean în virtutea rolului pe care alegătorul îl dă acestui for şi, de asemenea, încalcă art. 8 din Legea cadru a descentralizării care vizează modul de alocare a resurselor financiare de la Guvern către autorităţile locale.

“Prin această OUG, vor fi finanţate toate proiectele de dezvoltare locală din pixul domnului Dragnea. Consiliile judeţene vor avea un rol decorativ, pesedizarea banilor publici este fără precedent în România. Această măsură de politizare excesivă are în vedere un calcul politic mărunt al ministrului Dezvoltării regionale acela de a elimina din dezvoltarea locală a oricărei localităţi rolul Consiliilor judeţene”, a declarat Tişe.

“PDL va vota împotriva proiectului de lege atunci când acesta va ajunge în Parlament. Dacă Avocatul Poporului nu va ataca această OUG în momentul în care ea va deveni lege şi va ajunge în Parlament, PDL va ataca la CCR acest proiect de lege”, a mai declarat vicepreşedintele PDL

Leave a Reply

Top