Siesta la Filarmonica “Transilvania” – Concert vocal-simfonic sub bagheta dirijorului Gottfried Rabl

Vineri, 18 noiembrie, dirijorul Gottfried Rabl revine la pupitrul orchestrei Filarmonicii “Transilvania”.

Bandoneonistul Omar Massa vine la Cluj şi va interpreta, pe scena Colegiului Academic, lucrarea “Aconcagua”, de Astor Piazzolla. Corul Filarmonicii va cânta, alături de orchestră “The Rio Grande”, de Constant Lambert. Dirijorul Corului este Cornel Groza.

În programul serii pe care ne place să o numim Siesta la Filarmonica “Transilvania”, sunt incluse şi lucrări de Moritz Moszkowski, Dietrich Buxtehude/Carlos Chavéz, Lorenzo Fernández, José Pablo Moncayo, Arturo Márquez. Programul muzical pregătit pentru vineri seara iese din tiparele muzicii culte, fiind mai accesibil publicului larg, intrăm în sfera muzicii latino americane, jazz, ragtime şi cakewalk.

Dirijor al Orchestrei Simfonice Radio din Viena, Gottfried Rabl a fost implicat de-a lungul carierei sale în activităţi artistice emblematice din perspectiva promovării muzicii contemporane. În calitate de dirijor al corului Orchestrei Simfonice Radio din Viena, Gottfried Rabl a manifestat un interes special pentru interpretarea unor lucrări uitate,  pe care le-a reconsiderat şi revalorizat.

Absolvent a trei secţii – corn, corepetiţie şi dirijat – Gottfried Rabl a obţinut imediat după terminarea facultăţii o bursă la Academia “Sibelius” din Helsinki, unde a studiat cu ginerele compozitorului finlandez Jean Sibelius, Jussi Jalas. Această perioadă a fost propice pentru aprofundarea creaţiei compozitorilor scandinavi. În acest timp, a făcut parte, în calitate de cornist, din ansamblul Wiener Nonett, a fost prezent ca pianist-acompaniator în recitaluri de lieduri, iar ca dirijor a creat Theater der Stille – un ansamblu care s-a dedicat în mod special interpretării muzicii pentru teatru din secolul XX.

Interesul său pentru muzica contemporană a fost fructificat pe deplin în cadrul strânsei colaborări cu Leonard Bernstein, în SUA, Italia şi la Viena, unde a fost asistentul ultimei sale opere – A Quiet Place. În timpul şederii în SUA, unde a studiat la Indiana University, a devenit dirijor al Orchestrei Simfonice a oraşului.

Născut în 1981 la Buenos Aires, Omar Massa a început studiul muzicii la vârsta de cinci ani, la şapte ani debutând la „Café Tortoni”, celebru club de tango din capitala argenitiană, interpretând la pian muzică de Astor Piazzolla. La 12 ani a devenit student al Conservatorului Naţional de Muzică şi a studiat bandoneonul cu Rodolfo Mederos, Marcos Madrigal şi Julio Pane. De asemenea, a fost discipolul celebrului compozitor Alejandro Barletta, mulţumită căruia Omar Massa a studiat repertoriul de concert pentru bandoneon.

În martie 2011, Omar Massa l-a acompaniat pe Placido Domingo într-un concert public la care au participat 120.000 de oameni, pe cea mai cunoscută stradă din Buenos Aires, “9 de Julio”. În cadrul aceluiaşi eveniment, Omar a cântat şi cu soprana Virginia Tola şi cu Orchestra Filarmonicii din Buenos Aires, sub bagheta lui Eugene Khon, şi a dirijat, el însuşi, în încheierea concertului, un ansamblu de bandoneoane.

Preocupările lui Omar Massa se extind şi în domeniul compoziţiei, el semnând diverse lucrări pentru ansamblu, ca Suita Patagonia şi Concertango, sau muzică incidentală pentru film şi televiziune. În 2014 a fost nominalizat la Premiile Muzicale Gardel pentru discul „Tribute to Piazzolla”, realizat în colaborare cu Ansamblul „Quatrotango” şi cu bandoneonistul şi compozitorul Leopoldo Federico.

{reţurile biletelor şi abonamentelor la Filarmonica “Transilvania” s-au modificat începând cu această stagiune. Preţurile sunt următoarele: 25 lei – 13 lei reducere (elevi, studenţi şi pensionari) pentru concertele incluse în abonament; 40 lei – 20 lei reducere (elevi, studenţi şi pensionari), pentru concertele extraordinare, iar abonamentele ajung la 400 lei, respectiv 200 lei cu reducere.

25 lei preţ întreg / concert

13 lei preţ redus (elevi, studenţi şi pensionari) / concert

Biletele se pot cumpăra online de pe biletmaster.ro şi de la agenţia de bilete a Filarmonicii (Piaţa Lucian Blaga nr. 1-3, la parter în incinta Casei de Cultură a Studenţilor, Tel. 0264 43 00 60) conform programului: Luni & Miercuri 10 – 14, Marţi & Joi 12 – 18 şi Vineri 10 – 14 sau cu o oră înainte de concert, direct de la locaţia acestuia.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top