Site-ul partener Clujul Cultural, printre premianţii ediţiei record a târgului Gaudeamus la Cluj, cu peste 28.000 de vizitatori!

Ediţia din acest an a celui mai longeviv târg expoziţional dedicat cărţii la Cluj-Napoca, Gaudeamus, a avut peste 28.000 de vizitatori, iar printre premianţi s-au aflat preşedintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop şi site-ul partener Clujul Cultural.

În total, ediţia a XIX-a a Târgului Gaudeamus a avut la Cluj peste 70 de expozanţi în târg, reuniţi în 65 de standuri, reprezentând principalele categorii active de pe piaţa de carte şi educaţie din România: edituri, agenţi de difuzare de carte, muzică şi produse multimedia, instituţii de învăţământ, edituri străine reprezentate de către distribuitorii de carte.

Ca în fiecare an, Târgul de Carte Gaudeamus Radio România şi-a desemnat câştigătorii. Trofeul Gaudeamus a fost acordat editurii Şcoala Ardeleană, pe locul II situându-se editura Polirom, iar locul III a fost ocupat de editura Humanitas, potrivit radiocluj.ro.

Cea mai râvnită carte a ediţiei a fost volumul “Istoria, adevărul şi miturile” de Ioan Aurel Pop.

Ioan Aurel Pop: Am vrut să arăt că istoria românilor este ca viaţa, aşa cum sunt toate istoriile: şi cu adevăruri evidente, şi cu căutări, şi cu ipoteze; şi că noi nu suntem unici şi nici altfel în raport cu alte istoriografii. Dacă în istoria noastră sunt anumite aspecte legendare şi mitice, ele se regăsesc în istoria oricărui popor. Cartea vrea să arate o dreaptă cumpănire. O doză de idealizare există. Chestiunea este următoarea: că istoricul, dacă este istoric de meserie (profesionist şi nu amator), nu are voie să se abată de la căutarea adevărului, atât cât este omeneşte posibil.

Trofeul presei a fost acordat cotidianului Făclia, postului TVR Cluj, postului Radio Renaşterea şi site-ului clujulcultural.ro.

Tiberiu Fărcaş, fondatorul proiectului independent Clujul Cultural

Premiul Educaţia a fost acordat Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca.

Locul I la Concursul Naţional de Lectură Mircea Nedelciu a fost ocupat de David Hodor de la Liceul Teoretic Mihai Eminescu; locul II de Răzvan Marius Anca de la Liceul Teoretic Onisifor Ghibu, iar locul III de Adina Maria Ştefan de la Colegiul Naţional George Bariţiu.

Premiul Miss Lectura a fost oferit Vasianei Sălăjan.

Câştigătorul premiului tombolei Gaudeamus, derulată pe baza buletinelor de vot ale publicului, a fost Diana Pârv.

Invitatul de onoare al celei de-a XIX-a ediţii a Târgului de Carte Gaudeamus Radio România de la Cluj a fost poetul Emil Brumaru.

“Mă bucur că am venit la Cluj, nu am mai fost pe aici de prin anii 1970. Am avut plăcerea să am, împreună cu Zamfira Zamfirescu, o expoziţie: ea cu îngerii, eu cu textele. Ce m-a frapat la caravană este că era foarte multă lume, foarte bine reprezentate editurile. Şi atât de multe cărţi încât am ieşit zăpăcit din cortul dumneavoastră. Vă mulţumesc din suflet pentru bucuria pe care mi-aţi făcut-o, mulţumesc la toţi”, a spus Brumaru.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top