Sorin Ovidiu Vântu, Liviu Luca şi alte câteva persoane, cercetaţi pentru delapidarea patrimoniului Asociaţiei Salariaţilor Petrom!

Sorin Ovidiu Vîntu, Liviu Luca, Octavian Ţurcan, Gheorghe Şupeală şi alte şapte persoane sunt cercetaţi de procurorii DIICOT pentru spălare de bani şi delapidarea patrimoniul Asociaţiei Salariaţilor din cadrul SNP Petrom SA. Prejudiciul fiind estimat la aproximativ 12 milioane de euro.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au dispus  începerea urmăririi penale faţă de Liviu Luca, Gheorghe Şupeală, Ioan Bohâlţeanu, Nicolae Tănăsescu, Elena Petrovici, Gabriel Valentin Comănescu, Florin Radu Ciocănelea, Emil Nache şi Zizi Anagnastopol, în calitate de reprezentanţi ai conducerii executive a SC PSV Company SA ( fosta SC Petrom Service SA) şi membri ai Consiliului Director al Asociaţiei Salariaţilor din cadrul SNP Petrom SA – Petrom, precum şi faţă de Sorin Ovidiu Vîntu şi Octavian Ţurcan, în calitate de împuterniciţi ai societăţilor offshore Comac Ltd., Stone Com Ltd şi Elbahold Ltd, pentru iniţiere, constituire a unui grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave şi spălare de bani, potrivit MEDIAFAX.

În fapt, s-a reţinut că învinuiţii au constituit un grup infracţional organizat, care a acţionat în scopul delapidării patrimoniului Asociaţiei Salariaţilor din cadrul S.N.P. Petrom S.A. – Petrom, în modalitatea  însuşirii, pentru societatea nerezidentă Elbahold Ltd., a unei părţi din activul patrimonial pe care-l deţinea, fapt realizat prin diminuarea participaţiei deţinute la S.C. Petrom Service S.A., de la 50% la 25% din acţiunile emise”, se arată într-un comunicat de presă de miercuri al DIICOT.

În acest scop, membrii grupului infracţional au folosit  sume de bani aparţinând Asociaţiei Salariaţilor din cadrul SNP Petrom SA – Petrom şi ale membrilor acesteia. Patrimoniul Asociaţiei Salariaţilor din cadrul SNP Petrom SA – Petrom a fost prejudiciat astfel cu suma de aproximativ 12 milioane de euro.

În perioada  31 iulie – 20 august 2012, celor 11 persoane le-a fost adusă la cunoştinţă învinuirea, în prezenţa apărătorilor aleşi.

Sorin Ovidiu Vîntu este încarcerat ca urmare a unei condamnări la un an de detenţie pentru şantaj, iar Liviu Luca, Octavian Ţurcan, Gheorghe Şupeală, Zizi Anagnostopol şi Ioan Bohâlţeanu sunt cercetaţi într-un alt dosar, pentru devalizarea Petromservice, prejudiciul produs prin falimentare controlată fiind de peste 83 de milioane de euro.

Potrivit procurorilor Parchetului instanţei supreme, sume din patrimoniul Petromservice au fost transferate, prin operaţiuni succesive derulate prin 22 de companii offshore controlate, în conturile personale sau ale unor societăţi înregistrate în străinătate şi în România, în special SC Realitatea Media SA (14.200.000 de euro), SC Imobiliar Network 2002 SA (6.725.000 euro) şi SC GM Invest SA (1.300.000 euro).

Suma de 14,2 milioane de euro a ajuns în contul Realitatea Media prin trei operaţiuni, în 2007, 2008 şi 2009, când de la Petromservice au fost virate sume de bani prin conturile mai multor companii offshore, anunţă procurorii.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Loading...
Top