Spotul oficial Zilele Culturale Maghiare, editia a V-a

Cea de-a 5-a editie a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj-Napoca va avea loc in perioada 17-25 august 2014.

zilele culturale maghiare

Zilele Culturale Maghiare promoveaza cultura maghiara si aprofundarea familiarizarii romanilor cu aceasta.

Clujul, capitala culturală a Ardealului, este căminul unei comunităţi majoritare româneşti. Zilele Maghiare reprezintă o oportunitate pentru comunitatea maghiară de a-şi afirma diversitatea, puterea sa creatoare de valori şi, mai ales, un cadru propice pentru aprofundarea unui dialog româno-maghiar nu doar în plan cultural, ci şi în alte planuri ale vieţii sociale.

De altfel, numărul mare de participanţi din anii trecuţi se datorează nu numai comunităţii maghiare, ci şi clujenilor de etnie română, care au savurat manifestările din cadrul evenimentului. La ediţia din 2013 au participat circa 190.000 de persoane, iar în seara de închidere a evenimentului, în Piaţa Unirii au fost aproximativ 40.000 de spectatori.

Sărbătorirea fondării oraşului

La 19 august 1316 Carol Robert de Anjou redă Clujului privilegiile şi ridică aşezarea la rang de oraş (civitas).

Consolidarea relaţiilor din cadrul comunităţii maghiare, redarea unui cadru pentru întâlnirea comunităţii maghiare clujene cu maghiarii originari din Cluj, dar plecaţi în străinătate.

Cu ocazia Zilelor Culturale Maghiare, Clujul aşteaptă, în fiecare an, maghiarii plecaţi în străinătate, să revină acasă pentru a sărbători împreună şi pentru a consolida sentimentul de apartenenţă la aceeaşi comunitate.

Zilele Culturale Maghiare sunt susţinute de Primăria municipiului Cluj şi de Consiliul Judeţean Cluj.

Clipul oficial al Zilelor Culturale Maghiare

Evenimentul Zilele Culturale Maghiare din Cluj susţine statutul de Capitală Europeană a Tineretului 2015, câştigat deja de oraş, precum şi candidatura Clujului la titlul de Capitală Culturală Europeană 2021.

Programul oficial poate fi consultat pe site-ul oficial: zilelemaghiare.ro.

Leave a Reply

Top