Statuia lui Baba Novac din centrul Clujului a fost vandalizata de autori necunoscuti!

Persoane ramase neidentificate au indepartat in cursul zilei de miercuri cuvantul “unguri” de pe statuia lui Baba Novac din Cluj-Napoca.

baba novac statuie

De miercuri, cuvantul “unguri” a fost indepartat de pe statuie: “Baba Novac, Capitan al lui Mihai Viteazul, ucis in chinuri groaznice de catre unguri in data de 5 februarie 1601. S-a ridicat acest monument spre cinstirea memoriei sale, in anul 1975.

“Insciptia a fost amplasata de fostul primar Gheorghe Funar, un cunoscut antimaghiar, in anul 1998. In 2011, vicepresedintele CNMT, Szasz Peter, si istoricul Hunyadi Attila au solicitat autoritatilor locale inlaturarea textului ofensator la adresa minoritatii maghiare. In data de 2 octombrie, autori necunoscuti au rezolvat aceasta problema si au indepartat cuvantul unguri”, scrie itthon.ma.

In 2012, conducerea Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) a sesizat Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) in legatura cu placuta de pe statuia lui Baba Novac din Cluj-Napoca, solicitand indepartarea acesteia pe motiv ca are “un mesaj ofensator la adresa maghiarilor”.

Cel mai probabil, inscriptia a fost vandalizata ca urmare a deciziei luate de Consiliul Judetean Cluj de a numi Aeroportul International Cluj-Napoca dupa Avram Iancu.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top