Teatrul Maghiar deschide noua stagiune de Zilele Culturale Maghiare

Stagiunea 2016-2017 la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca s-a închis vineri, 30 iunie, fiind o stagiune cu numeroase evenimente, nouă premiere și organizarea ediției a 5-a a Festivalului de Teatru Interferențe.

În Sala Mare a Teatrului au fost prezentate publicului producțiile: Fii bun până la moarte de Zsigmond Móricz- Tibor Kocsák – Tibor Miklós, regia: László Béres; Rosmersholm de Ibsen, regia: Andriy Zholdak și În adâncuri de Maxim Gorki, regia: Yuri Kordonsky (în regim studio). De asemenea, la Sala Studio au avut loc următoarele premiere: Homemade, regia: Márta Vargyas, Galoși de György Dragomán, regia: András Visky, Experimentul după Marguerite Duras, regia: Gábor Viola, Hormon, regia: Ferenc Sinkó, Orbii după Maurice Maeterlinck, regia: Botond Nagy și Un tramvai numit dorință de Tennessee Williams, regia: Tom Dugdale.

Începând cu această stagiune, Teatrul Maghiar de Stat Cluj a inițiat un nou program, care își propune să încurajeze colaborarea cu noile generaţii de artiști. În cadrul acestui proiect multianual, teatrul a demarat un concurs dedicat tinerilor regizori. De asemenea, în cadrul aceluiași program, în luna mai Teatrul Maghiar a organizat și prima ediție Shortcut, care intenționează să prezinte la Cluj cele mai interesante grupuri de creatori independenți din țară.

În stagiunea 2016/2017 s-au jucat 135 spectacole la sediu, în prezența a 21 848 de spectatori, iar la spectacolele jucate în cadrul unor festivaluri și turnee din țară și străinătate au fost prezenți 3.489 de spectatori. De asemenea, la cele 31 de spectacole din cadrul Festivalului Internațional de Teatru Interferențe au fost prezenți 33.635 de spectatori.

Teatrul a participat la numeroase festivaluri importante din țară și străinătate, iar cea mai importantă prezență a fost cea din cadrul Festivalului Internațional Ibsen de la Tokio, Japonia. A mai fost prezent și la Festivalul de Teatru Scurt, Oradea; la Festivalul Național de Teatru; la Festivalul Internațional DESZKA de la Debrecen, Ungaria; la Festivalul Poimâine, Oradea. Spectacolul În adâncuri a participat, după câștigarea premiului UNITER pentru cea mai bună regie a anului 2016, la Festivalul Internațional de Teatru Sibiu și în secțiunea concurs a Festivalului Național de Teatru de la Pécs, Ungaria.

Participările la festivaluri vor continua și în timpul vacanței de vară. Astfel, spectacolul Julius Caesar, în regia lui Silviu Purcărete, va fi prezent la Festivalul Internațional de Teatru Clasic din Almagro, Spania și la Festivalul Artelor Performative de la Seul, Coreea de Sud.

Cea de-a 225-a stagiune a Teatrului Maghiar de Stat Cluj va începe cu deja tradiționala participare la Zilele Culturii Maghiare, unde, pe lângă vizionarea spectacolelor din repertoriu, publicul va putea participa și la programele organizate în Cortul Teatrui.

În luna decembrie 2017, va avea loc premiera spectacolului Angels in America de Tony Kushner, în regia Victor Ioan Frunză, acesta fiind primul eveniment important din stagiunea 2017/2018.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top