Teste gratuite pentru depistarea cancerului de col uterin

Programul Naţional de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin va funcţiona în 10 judeţe, începând de la 1 septembrie, urmând ca acesta să fie extins la nivel naţional, potrivit unui anunţ al Ministerului Sănătăţii, citat de Agerpres.

Programul derulat de MS debutează în 10 judeţe ale ţării – Arad, Bihor, Caraş-Severin, Bistriţa, Cluj, Hunedoara, Maramureş, Satu-Mare, Sălaj, Timiş.

“În partea de vest a ţării, au fost deja organizate din punct de vedere tehnic şi financiar reţelele de recoltare şi de la 1 septembrie acestea vor fi funcţionale. Şi celelalte regiuni sunt în etapele de finalizare ale acestor reţele. Anul acesta avem în vedere testarea a peste 200.000 de femei care sunt eligibile pentru program. În 5 ani vor fi incluse în programul MS aproximativ 6 milioane de femei. Acest deziderat, însă, depinde de receptivitatea femeilor, motiv pentru care am pregătit campanii locale de informare atât prin media, cât şi prin cabinetele medicilor de familie”, a declarat ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, conform sursei citate.

Pot participa în program femeile cu vârsta cuprinsă între 25 şi 64 de ani, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fără antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin. Acestea vor avea posibilitatea să efectueze testarea prin metoda frotiului cervico-vaginal Babeş-Papanicolau, precizează sursa citată.

Programul Naţional de screening este gratuit pentru paciente şi se va desfăşura anual, pe o perioadă de 5 ani. Pentru realizarea testului pacienta se prezintă la cabinetul medicului de familie pentru a primi consiliere cu privire la prevenţia bolii. Tot aici se va stabili şi dacă aceasta se poate încadra în program.

Medicul de familie are obligaţia să informeze pacienta, să îi elibereze un formular care asigură înscrierea în program şi o listă cu centrele de recoltare admise.

Femeia se va programa la unul din centre pentru recoltarea materialului celular cervico-vaginal, iar după fixarea pe o lamă a frotiului, acesta va fi transmis de către centrul de recoltare la spitalul care a organizat screeningul sau, după caz la laboratoarele de anatomie patologică, însoţit de formular.

Rezultatul testului va fi transmis înapoi la cabinetul medicului de familie pentru a fi prezentat pacientei.

În acest an, Programul de screening are un buget alocat pentru testare este de 66 milioane de lei din fonduri proprii ale Ministerului Sănătăţii.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top