Turiştii agresaţi de un grup de ţigani din Sălaj au refuzat sejurul în Ardeal oferit de un clujean!

Un clujean s-a oferit să spele imaginea României în lume plătind o excursie turiştilor italieni şi canadieni agresaţi cu pietre de un grup de ţigani în judeţul Sălaj. Turiştii au refuzat sejurul din lipsa de timp şi pentru că îşi luaseră deja bilete de avion spre casă.

Traian Almasan, ghid turistic de 7 ani!

Traian Almăşan (25 ani) este un tânăr clujean îndrăgostit de frumuseţile patriei. A devenit ghid turistic din primul an de facultate, adică de aproape 7 ani, iar acum are propria agenţie de turism în Cluj-Napoca. Vorbeşte fluent germana şi în ultimul an a participat la târguri internaţionale de turism din Austria şi Germania.

Tânărul a fost foarte afectat de întâmplarea din judeţul Sălaj, în care un grup format din 19 turişti străini a fost atacat cu pietre de câţiva ţigani şi s-a hotărât să le plătească acestora din buzunarul propriu un sejur în Ardeal, dar a fost refuzat.

“M-a revoltat toată întâmplarea. Eu sunt clujean, dar tatăl meu este din judeţul Sălaj. Cunosc destul de bine locul unde a avut loc incidentul, am trecut de atâtea ori prin acel sat. Mi se pare trist că acei turişti vor pleca din România cu o asemenea experienţă”, afirmă Traian Almăşan.

Clujeanul spune că a luat legătura cu conducătorul grupului Rick Price care i-a spus că turiştii au fost uimiţi scrisoarea sa, dar, din păcate, nu pot onora sejurul pentru că nu mai dispun de timp. Ghidul clujean le-a spus să vină cu altă ocazie, însă cum majoritatea sunt din Australia, i-au răspuns că nu cred că vor mai reveni.

“Mi-au spus, marţi seara, la telefon, că nu mai pot rămâne în România şi că au deja cumpărate, din Istanbul, biletele de avion spre Australia, de unde sunt majoritatea turiştilor”, explică Traian Almăşan, citat de cotidianul Adevărul.

Agentul de turism care le-a organizat turul prin România turiştilor, Alexandru Dumitru de la firma Imago, spune că aceştia au plecat miercuri din ţară. Traseul pe biciclete al străinilor a fost: vama Petea (judeţul Satu Mare), Jibou (Sălaj), Cluj, Târgu-Mureş, Sighişoara, Transfăgărăşan, Bâlea Lac, Câmpulung Muscel, Târgovişte-Bucureşti-Ruse.

“Conducătorul grupului a fost plăcut impresionat de scrisoarea ghidului clujean, a împărtăşit-o cu ceilalţi participanţi la tur pe parcursul cinei şi i-am sugerat să vorbească la telefon cu cel care le-a făcut invitaţia. I-au mulţumit acestuia pentru scrisoare şi intenţie, pe care nu au cum să o onoreze fizic vorbind. L-au asigurat că nu asociază întreaga Românie cu acest incident”, afirmă agentul bucureştean.

Acesta a precizat că este trist faptul că, în urma unei excursii recreative, un om să ajungă în gips, un grup întreg şi o lume întreagă să fie îngrozită de ce se poate întâmpla ziua la prânz pe un drum public.

“Este trist că ne comportăm ca în Evul Mediu, blocând drumuri pentru a jefui oameni, că poliţia încearcă să muşamalizeze totul, ca lucrurile nu se mişcă decât atunci când iese scandal în presă şi, mai presus de toate, că uităm să avem respect faţă de cei ce ne trec prin faţa casei, faţă de cei ce ne calcă pragul, faţă de cei care ne plătesc salariile prin impozite şi TVA sau faţă de noi înşine, transformând totul şi orice în circ de cea mai joasă speţă”, consideră Dumitru.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top