Turneul de teatru “Manifest pentru dialog” ajunge la Cluj-Napoca

Ce inseamna a fi minor in Romania? Este nevoie de o scoala pentru parinti? Cat de mare este orgoliul national, mai ales atunci cand vine la pachet cu o lejeritate in a-i judeca pe straini? Acestea sunt doar cateva dintre intrebarile cu care spectacolul #minor provoaca publicul din Cluj-Napoca la un dialog deschis in sala de teatru. Dupa o piesa a tanarului dramaturg si regizor Bogdan Georgescu, reprezentatia va avea loc duminica, 27 noiembrie, de la ora 19:00, la Fabrica de Pensule, in cadrul turneului national “Manifest pentru dialog” susținut de BRD – Groupe Société Générale.

minor_foto-adi-bulboaca-3

Spectacolul #minor porneste de la doua cazuri intens mediatizate anul acesta – situatia familiei Bodnariu si scandalul de la Opera Romana – care, desi aparent diferite, aduc intr-o zona comuna anumite metehne nationale precum pasarea responsabilitatii sau tendinta de ne crede mai buni si de a-i critica pe ceilalti fara a ne vedea propriile greseli. La finalul reprezentatiei, actorilor li se alatura pe scena un psiholog care ii invita pe spectatori sa intre intr-o discutie deschisa despre spectacol si despre alte subiecte controversate sau tabu care se inscriu in tema piesei.

“Ce inseamna normalitate? Ce inseamna familia ca traditie si valoare intr-o tara in care numarul copiilor abuzati – in familie – depaseste zecile de mii anual? Romania este pe ultimul loc in Europa privind capacitatea de a empatiza. Nu stim sa ne punem in pielea celuilalt, nu ne invata nimeni cum sa facem asta, cum sa intelegem si sa analizam situatii din perspective complet diferite. O majoritate nu poate stabili reguli si principii sociale care sa incalce drepturile si demnitatea unei minoritati, oricare ar fi aceasta. Vreau sa cred ca mai e timp pentru dialog, pentru a ne pune intrebari si nu a ne impune punctele de vedere, chiar daca, din pacate, societatea romaneasca rateaza sistematic posibile sanse de emancipare”, spune Bogdan Georgescu, autorul si regizorul #minor.

“Succesul de care s-a bucurat anul trecut Antisocial ne-a confirmat interesul general pentru probleme actuale cu care se confrunta tinerii, precum si o apetenta mai mare pentru dezbatere a tinerei generatii, care intelege ca trebuie sa fie mai activa in spatiul public pentru a produce schimbarile pe care si le doreste. De aceea, am decis sa sprijinim in continuare acest Manifest pentru dialog al lui Bogdan si al Teatrului National Radu Stanca Sibiu si sa aducem spectacolul #minor mai aproape de publicul din tara”, adauga Flavia Popa, Secretar General, BRD – Groupe Société Générale.

“Atunci cand am inceput proiectul Manifest pentru dialog cu Antisocial, o experienta unica in peisajul teatral si educational romanesc, am promis ca vom dezvolta o trilogie cu actorii tineri de la ULBS si TNRS, cu coroborarea celor doua institutii si cu sprijinul generos al BRD – Groupe Société Générale.

#minor, a doua parte a trilogiei, care a fost programata, la fel ca Antisocial, in cadrul Festivalului International de Teatru de la Sibiu 2016, isi incepe calatoria in orasele din Romania incercand sa atraga atentia asupra violentei care, in toate formele ei, intuneca viata de zi cu zi a intregii lumi. Incercam, impreuna cu psihologi din orasele unde jucam, sa dezbatem cu publicul aceasta problema dupa fiecare reprezentatie. Este o responsabilitate pe care ne-o asumam in organizare si suntem convinsi ca va da roade importante. In acelasi timp, asiguram toti spectatorii ca vom continua anul viitor acest proiect si cu cel de-al treilea spectacol”, afirma Constantin Chiriac, Director General, Teatrul National “Radu Stanca” Sibiu.

Distribuția este formată din actori masteranzi: Vladimir Petre, Gabriela Pîrlițeanu, Raj – Alexandru Udrea, Maria Soilică, Claudiu Urse, iar echipa de producție este completată de Luminița Bîrsan (manager proiect), Vlad Bacalu (asistent regie), Dorin Părău (light design) și Tudor Răileanu (sunet).

Turneul „Manifest pentru dialog” include opt orașe ale țării: Târgu Mureș, Pitești, Ploiești, Râmnicu Vâlcea, Sibiu, Cluj-Napoca, Craiova și București.

Leave a Reply

Loading...
Top