“Ultimul cavaler al fotbalului romantic”, lansarea volumului despre legendarul Nicolae Szoboszlay – FOTO

Marea familie a Universității Cluj a luat parte sâmbătă, 26 noiembrie, în sala de conferințe a stadionului Cluj Arena, la lansarea volumului “Ultimul cavaler al fotbalului romantic – Nicolae Szoboszlay”, scris de jurnalistul Cristian Aszalos și apărut sub egida Editurii Școala Ardeleană.

nicolae-szoboszlayJucătorii și staff-ul Universității, foste glorii ale clubului și suporterii au umplut sala de conferințe a stadionului și au ascultat, emoționați, discursurile lui Ioan Ovidiu Sabău, managerul clubului, jurnalistului Daniel Moșoiu (Radio Cluj), autorului Cristian Aszalos despre o legendă vie a clubului “alb-negru”.

Ultimul cavaler al fotbalului romantic este Nicolae Szoboszlay. Amintirile acestei legendare personalități vor bucura sufletul tuturor celor care iubesc fotbalul cu adevărat și îi vor determina pe sceptici sau pe neutri să se îndrăgostească iremediabil de frumosul joc. Mărturisirile sale ne poartă prin patru epoci diferite: perioada interbelică, războiul, comunismul și era postrevoluționară. Fostul portar este ultimul supraviețuitor al echipei Universității Cluj, care a evoluat în exil, la Sibiu, după Dictatul de la Viena. O secvență tulburătoare a istoriei noastre.

Ulterior, Szoboszlay a împărțit același vestiar cu Petschovschi, Bodola sau frații Kovacs, monștri sacri ai „sportului rege”. Ajuns la C.C.A., viitoarea Steaua București, “portarul zburător”, cum era supranumit în tinerețe, a fost titular în primul derby al României, dintre Steaua și Dinamo! Se întâmpla în 1948. La 91 de ani, maestrul Szoboszlay este, într-adevăr, ultimul mohican al unor timpuri apuse. Dezvăluirile acestui aristocrat despre Iuliu Hațieganu, Baratky, Dobay, Ștefan “Piști” Kovacs și multe alte figuri emblematice pe care le-a cunoscut vă vor emoționa prin măreția simplității lor. Prin autenticitatea unor întâmplări fascinante, pentru că au fost trăite! Un antrenor care a lansat, mai târziu, fotbaliști de excepție, de la Remus Câmpeanu până la Ioan Ovidiu Sabău.

“Am mari emoții pentru că pentru mine domnul profesor a însemnat foarte mult și așa în puține cuvinte aș vrea să îmi exprim un sentiment atât de profund față de acest om deosebit. Îmi face o deosebită onoare să mă aflu alături de dumneavoastră pentru a elogia un adevărat cavaler al fotbalului romantic. Îmi exprim sentimentul de mulțumire și de apreciere pentru contribuția pe care domnul Szoboszlay a făcut-o în formarea mea ca jucător. Vă mărturisesc că cele mai frumoase momente din cariera mea de jucător au fost cele petrecute alături de Nicolae Szoboszlay.

Se spune despre recunoștință că este memoria inimii, a sufletului, iar acest sentiment profund mă obligă să vă spun răspicat domnule profesor că nu pot uita binele pe care mi l-ați făcut în copilărie, de aceea sufletul meu păstrează o amintire vie a maestrului plin de abnegație, dar și a omului cu mult suflet generos de tată. Ceea ce mi-a rămas în sufletul meu e că m-ați îmbogățit în toate privințele, de la bucuriile mărunte și până la prietenia pe care ne-ați arătat-o de fiecare și vă mulțumesc. Vă mulțumesc în primul rând că m-ați învățat fotbal, m-ați conștientizat că nu este suficient să ai talent, ci doar prin muncă și sacrifiu mă pot realiza profesional. Îmi amintesc și acum expresii ca , sau , dar cel mai important lucru pe care m-ați învățat a fost loialitatea, care pe mine m-a ajutat să îi respect atât pe coechipieri, cât și pe adversari”, a susținut în discursul său managerul Universității Cluj, Ioan Ovidiu Sabău.

sabau

Aszalos: Cartea mea este un apel la memorie.

cristian-aszalos

“Prin prezența dumneavoastră ați adus un omagiu suprem unei personalități minunate a sportului clujean și românesc. Eu am scris această carte din pură pasiune, a fost o muncă benevolă, am lucrat în timpul liber, am scris-o din admirație pentru Nicolae Szoboszlay pentr că am ajuns să îl cunosc foarte bine. În calitate de jurnalist am discutat cu dânsul de-a lungul anilor despre diverși fotbaliști pe care i-a crescut, mii de jucători au trecut prin mâna sa, dar puțini au ajuns la nivelul ligii întâi sau chiar la nivel internațional precum Ioan Ovidiu Sabău, Remus Câmpeanu sau Zoli Iasko. În viziunea mea, Nicolae Szoboszlay întruchipează toate valorile Universității Cluj, principiile sădite de Iuliu Hațieganu în 1919. Există și o legătură sufletească mai bizară între mine și Nicolae Szoboszlay: bunicul meu a fost în exil cu Universitatea, fiind student la medicină, și a fost ucenicul lui Iuliu Hațieganu, iar când eram copil deoseori îmi povestea ce om minunat era domnul Hațieganu, un corifeu al medicinei românești.

Când îl întrebam pe domnul profesor de ce e iubită ‘U’ și de ce o iubește atât de mult, îmi răspundea de fiecare dată că U e iubită pentru acuratețea cu care a supraviețuit de-a lungul deceniilor. Viața domnului Nicolae Szoboszlay din această carte se suprapune și cu istoria fotbalului românesc, practic dânsul a fost martorul avizat al unor evenimente din istoria Universității și a fotbalului românesc, începând cu anii de război și până astăzi la această lansare. Cred că cel mai emoționant moment din carte este clipa când tânărul Nicolae Szoboszlay în vârstă de 17 ani, pe timp de război, s-a îndrăgostit iremediabil de cântecele Universității. ne vorbește nu numai despre fotbalul românesc, ci și despre literatură, despre muzică, despre evoluția societății românești începând cu perioada interbelică.

Cartea este dedicată și unor personaje deosebite cu care a intrat în contact Nicolae Szoboszlay, figuri legendare ale fotbalului românesc. Este și o carte a descoperirilor. Când am văzut că Nicolae Szoboszlay în luna noiembrie 1948 a evoluat în primul derby Steaua – Dinamo în partea fostului CCA mi s-a părut un lucru deosebit și chiar am căutat pe internet și în arhive, nimeni nu a scris nimic despre acest aspect. Nicolae Szoboszlay a format echipa Arieșului Turda din 1991, cu care a câștigat Cupa venind din liga a 2-a, fiind o surpriză uriașă la acea vreme. Ideea e că peregrinările prin țară ale domnului Szoboszlay au avut același punct terminus: Universitatea Cluj, club la care a activat din 1976. Aș evidenția aici și o calitate umană, faptul că a format caractere, a format oameni, dacă nu ieșeai fotbalist de sub mâna lui Nicolae Szoboszlay, cu siguranță ieșeai om dacă îl ascultai și cred că acest aspect este important când vorbim despre această personalitate, care în viziunea mea reprezintă o tipologie pe cale de dispariție. Domnul Szoboszlay nu este o personalitate cu care nu doar Clujul și “U” se pot lăuda, ci întreg Ardealul, pentru că astăzi discutăm mai mult ca niciodată despre această criză a valorilor. Cred că mesajul meu final al acestei cărți este să nu ne uităm oamenii mari, oameni ca Nicolae Szoboszlay, pentru că realizăriel lor și conduita lor ne pot ghida chiar și când nu mai sunt, dar cel mai important este să îi prețuim cât timp ei sunt în viață. Cartea mea este și un apel la memorie. “, a declarat autorul cărții, jurnalistul Cristian Aszalos.

lansare-de-carte-ultimul-cavaler-al-fotbalului-romantic-cristian-aszalos

Ultimul care a luat cuvântul a fost chiar personajul principal al cărții, supranumit “portarul zburător” și care a evoluat în primul derby Dinamo – Steaua din istoria fotbalului românesc.

“Greu suportă un sportiv și umerii lui atâta laudă cât a primit astăzi ,cinstită ar fi pentru că în cartea asta se scrie foarte mult despre  onoare și despre cinste, corectă ar fi ca eu după atâta laudă merită și puțin meritată să îmi prezint în fața dumneavoastră defectele și greșelile pe care le-am făcut.  Totdeauna cel care vorbește la urmă trebuie să aibă bunul simț să își măsoare cuvintele pentru a nu obosi această sală plină de entuziasm. Am lucrat cinstit, am servit cu cinste și cu profesionalismul pe care îl am fotbalul românesc, fotbalul clujean, fotbalul din județ (Arieșul Turda și Câmpia Turzii), Dermata, CFR și prima și marea mea dragoste, Universitatea Cluj. A meritat această dragoste pentru că am primit foarte multe de la acest club, mai ales din punct de vedere moral și mai ales pentru a-mi întări personalitatea pe care am avut-o și principiile mele educaționale la care nu am renunțat în niciun caz și nicio situație ostilă pentru mine.

Îmi pare bine, după ce am văzut cartea și am citit-o, că am acceptat această ofertă și mi-am deschis sufletul în fața acestui simpatic și talentat ziarist. O carte în care am vrut să accentuez două probleme, una ambianței plăcute și oarecum fair-play în care am copilărit si în care am început fotbalul și decăderea din cauza banilor mulți, a deficiențelor și a relațiilor protecționiste a ajuns fotbalul unde a ajuns și “U” Cluj să joace în regiune. Pentru că atunci când jucam în Divizia A nu puteam concura permanent cu cele două-trei echipe care erau amatoare pe hârtie și erau profesioniști, ofițeri și securiști, dar am avut conducători care nu s-au priceput la fotbal, dar au creat o astfel de atmosferă în care ai fost obligat să dai tot ce ai mai bun”,  a declarat, vizibil emoționat, legendarul portar al Universității, Nicolae Szoboszlay, la lansarea cărții “Ultimul cavaler al fotbalului romantic”, care a primit premiul pentru întreaga carieră din partea Federației Române de Fotbal, titlu înmânat de antrenorul Olimpiei Cluj și a naționalei de fotbal feminin, Mirel Albon.

Despre Nicolae Szoboszlay

Nicolae Szoboszlay (n. 18 iulie 1925, Orăștie, județul Hunedoara) este un fost fotbalist și antrenor român, singurul supraviețuitor din echipa Universității Cluj care pleca în exil la Sibiu, după semnarea Dictatului de la Viena. A fost coordonatorul Centrului de Copii și Juniori al clubului FC Universitatea Cluj între 1976 și 1985.

A jucat pe postul de portar la “U” Cluj-Sibiu (1943-1944), Ferar-Vasas Cluj (1945-1946), “U” Cluj (1946-1947,1950-1952), Dermagand Tg. Mureș (1947-1948), CS Armata București (1948-1949) și CS Armata Cluj (1953-1955), în perioada de boemie a fotbalului. Atunci, portarii apărau fără mănuși. Când Ardealul a fost anexat Ungariei, în urma Dictatului de la Viena, a însoțit echipa Universitatea Cluj în exil, la Sibiu, pentru trei luni de zile. Este singurul component al acelei echipe care încă mai trăiește.

A antrenat echipele Dermata Cluj, Universitatea Cluj, CFR Cluj, Arieșul Turda, IS Câmpia Turzii, Corvinul Hunedoara. A fost tehnicianul Arieșului în sezonul 1960-1961, când turdenii au câștigat Cupa României, după o partidă cu Rapidul, dar Szoboszlay a fost schimbat în sferturile competiției.

A fost numit antrenor emerit în fotbal, în anul 1985. Remus Câmpeanu, Petru Emil, Vasile Suciu, Cîmpeanu II, Zoli Iașko, Alpar Meszaros, Zsolt Muzsnay, Ioan Ovidiu Sabău sau Tiberiu Bălan sunt jucătorii la formarea cărora a contribuit Nicolae Szoboszlay.

În 18 iulie 2013, în ziua în care a împlinit 88 de ani, a fost numit Cetățean de onoare al județului Cluj.

Cristian Aszalos s-a născut pe 10 februarie 1988, la Reghin. În 2010 a absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul UBB Cluj, iar în 2011 a publicat primul studiu național despre fenomenul tabloidizării presei sportive autohtone, un volum intitulat Crampoanele României șchioape. Lucrează în presă din anul 2007, când și-a început cariera la săptămânalul Clujeanul, din cadrul trustului Media Pro. În 2010 a trecut la cotidianul național ProSport, iar din 2012 până în 2016 a activat la Look TV.

Cartea “Ultimul cavaler al fotbalului romantic” poate fi comandată de AICI, la prețul de 40 lei.

coperta-ultimul-cavaler-site

Leave a Reply

Loading...
Top