Un consilier local susține eliminarea taxei de 2 lei pentru accesul în Parcul Babeș

Consilierul local PNL Ioan Bîldea îi transmite o scrisoare deschisă rectorului Universității Babeș Bolyai, dr. Ioan-Aurel Pop, privind găsirea unei soluții financiare pentru eliminarea taxei de 2 lei pe care clujenii trebuie să o plătească când intră în Parcul Sportiv “Iuliu Hațieganu” (Babeș).

parcul babes cluj

“Stimate domnule rector, în calitatea mea de consilier local, am fost sesizat de către mai mulți clujeni referitor la chestiunea taxării accesului în Parcul Sportiv Universitar ‘Dr. Iuliu Hațieganu’, denumit și Parcul Babeș.

Așa cum știm, Clujul nu dispune de foarte multe spații verzi de dimensiuni considerabile. Parcul Babeș este un astfel de spațiu, dar poate fi folosit de către clujeni doar contra unei taxe de 2 lei pe intrare.

Inițial, zona în care se află Parcul Central ‘Simion Bărnuțiu’ și Parcul Babeș a fost gândită ca o zonă de relaxare aflată lângă Someșul Mic, destinată clujenilor dornici de mișcare fizică. Astăzi, puțini clujeni merg în Parcul Babeș datorită acestei taxe de acces, numită ‘taxă de ecologizare’.

Parcul Central este supraaglomerat, mai ales în weekend, iar Parcul Babeș este aproape gol. Singurii vizitatori ai Parcului Babeș sunt studenții, sportivii și angajații universităților de stat din Cluj, care-l pot folosi în regim gratuit. Asta pentru că restul clujenilor sunt nevoiți să plătească taxa de acces. Deci Parcul Babeș a devenit un parc exclusivist, în loc să fie un spațiu public destinat sportului și mișcării în aer liber, așa cum a fost gândit de către creatorul său, dr. Iuliu Hațieganu.

Știu că investițiile făcute în parcul pe care-l administrați au fost mari, știu că există cheltuieli lunare cu administrarea parcului; cu toate acestea, cred că ar fi normal să găsim o soluție financiară de susținere a acestora din bugetul municipiului și să eliminăm această taxă, astfel încât clujenii să poată folosi parcul, sau măcar o parte a acestuia, gratuit.

Pentru acest lucru nu ar fi nevoie decât de un calcul al cheltuielilor lunare, apoi de avansat această discuție la nivelul Consiliului Local Cluj-Napoca, unde sunt convins că va exista deschidere și susținere față de o astfel de propunere.

Eliminarea taxei, instituirea accesului liber pentru public și înființarea mai multor căi de acces ar fi bine primite de către toți clujenii, mai ales de cei care locuiesc în cartierele Grigorescu și Mănăștur. Pe de altă parte, sunt convins că bugetul local suportă o astfel de cheltuială.

Drept urmare, vă rog să-mi comunicați care ar fi, cu aproximație, suma de care ar fi nevoie pentru a lasă accesul liber în Parcul Babeș, sau ce ar trebui să facă municipalitatea astfel încât UBB să renunțe la această <taxă de ecologizare>”, se arată în comunicatul consilierului către conducerea UBB.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top