Un lup migrant, eroul noii premiere de la Teatrul de Păpuși “Puck”

Teatrul de Păpuși “Puck” invită publicul interesat să ia parte joi, 24 mai 2018, începând cu ora 18.00, la premiera spectacolului “Lupul interzis”.

Piesa este realizată după un text original de Patrice Seiler, în regia lui Radu Dinulescu, redând în stilul vechilor fabule – adresate în egală măsură celor mici și celor mari – povestea celor care sunt nevoiți să își părăsească locurile natale pentru o viață mai bună printre străini.

Povestea lupului cel rău pe care o cunoaștem cu toții din copilărie nu mai este de actualitate. Lumea s-a schimbat, populația a îmbătrânit, tinerii au plecat pentru a găsi de lucru departe de casă. Apoi au apărut monștrii cu dinți de fier și cu lame de oțel, care au smuls unul după altul toți copacii, iar crestele au devenit golașe. Rămas singur într-un ținut pustiit, eroul poveștii, Lupul, și-a luat cu el câteva lucrușoare și a plecat să-și caute norocul, cum se spune la TV, într-o altă lume, într-o altă pădure.

Povestea migrării lupului începe, ca orice migrare, cu o călăuză care te trece granița – sau marea – și te transferă într-o altă lume. Ce se întâmplă odată ajuns acolo? E povestea fiecăruia dintre cei aflați în căutarea “celei mai bune dintre lumi”.

“Este vorba de un lup care, gonind prin pădurea care îi era casă, din cauza defrișării și nemaiavând nimic în jurul lui, emigrează. Trece marea, străbate ținuturi după ținuturi și ajunge într-o favelă, la marginea unui oraș uriaș”, descrie Radu Dinulescu, regizorul spectacolului. „Povestea poate părea pentru cei mari, însă este creată ca o fabulă și se poate adresa și copiilor, asemeni celor ale lui Fontaine. Lucrăm cu Patrice Seiler și colaborăm cu Institutul Francez din Cluj. Cei doi actori din spectacol vorbesc foarte bine franceza și probabil va urma o premieră în toamnă și în această limbă. Intenționăm să îl prezentăm în 2019 și la Avignon, probabil la Teatrul Atelier 44”, a adăugat Dinulescu.

Ilustrația muzicală este semnată de Radu Dinulescu, scenografia de Patrice Seiler, sculptura de Florin Marin, iar pictura de Elena Ilaș. Distribuția este alcătuită din actorii Adina Ungur și Ionuț Constantinescu. Vârsta minimă recomandată este de cinci ani.

După premiera de joi, 24 mai, spectacolul va fi prezentat sâmbătă, 26 mai, de la ora 10.30, la Festivalul de Teatru pentru Copii și Tineret „Imaginarium” de la Ploiești. Evenimentul se află la prima ediție, este organizat de Teatrul “Toma Caragiu” din Ploiești și are loc între 21 și 27 mai a.c.. De asemenea, “Lupul Interzis” se va juca pe scena Teatrului “Puck” din Cluj-Napoca duminică, 27 mai, de la orele 11.00, respectiv 12.30.

De asemenea, Muzeul “Ionel Floașiu” din Câmpia Turzii găzduiește între 23 mai și 3 iunie expoziția “Muzeul Păpușilor”. În fiecare zi, între orele 10.00 și 16.00, publicul poate admira păpuși care au „jucat” în spctacole de referință ale Teatrului “Puck”, cum ar fi “Aleodor Împărat”, “Vasilache și Mărioara”, “Păcală”, “Ochiul Soacrei” sau “Búbocska”.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top