Urmează trei zile de ritm și pasiune la cel mai longeviv festival de jazz al Clujului, Transilvania Jazz Festival, la Casa de Cultură a Studenților! Prețuri accesibile la bilete

Ajuns la cea de-a 9-a ediție, Transilvania Jazz Festival reuneşte, între 2 și 4 decembrie, la Cluj-Napoca, importanţi muzicieni de jazz ai momentului, din ţară şi străinătate. În cele trei seri de festival, publicul clujean se va putea bucura de evenimente muzicale de excepție, asigurate de artiști români și internaționali precum Sebastian Spanache Trio, Marcian Petrescu Duo, Bodurov Trio și Paolo Profeti European Collective.

Transilvania Jazz Festival va avea loc la Casa de Cultură a Studenților, iar prețurile biletelor sunt accesibile pentru toată lumea și pot procura de la birourile Diesel Events (Piața Unirii nr. 10) și de la Casa de Cultură a Studenților, înaintea fiecărui concert. Prețul unui bilet este de 20 lei (15 lei redus pentru studenți, elevi și pensionari), iar un abonament pe 3 zile costă 45 lei (30 lei cu reducere).

Directorul Transilvania Jazz Festival, Simona Hodoș, a făcut o radiografie a ediției a 9-a a evenimentului, joi, 26 noiembrie, în cadrul unei conferințe de presă desfășurate la ceainăria Demmers Teahouse din Piața Unirii nr. 9.

simona hodos transilvania jazz festival
Simona Hodoș

“Am un regret foarte sincer pentru că ar fi trebuit la un moment dat, la începutul anului acesta, în primăvară, să avem un proiect la Cluj cu Renato Borghetti și Arthur Bonida, un chitarist sud-american care din păcate a murit într-un accident de mașină. În schimb am avut bucuria că Johnny Răducanu a cântat la Cluj, a fost un concert de rămas bun. La capitolul regrete mai este și Anca Parghel, care a plecat dintre noi din păcate în momentul când aveam avansate discuțiile pentru venirea ei la festival.

Transilvania Jazz Festival pentru mine personal este prilejul și mai bine zis motivația de a veni în Cluj, aș putea veni și altădată de altfel, dar de fiecare dată când organizăm festivalul aici este pretextul meu cel mai bun pentru a petrece o săptămână la Cluj. E un proiect de suflet sută la sută, care din fericire se întâlnește și cu bucuria clujenilor de asemenea, iar prezența lor la evenimente organizate la Transilvania Jazz Festival ne-au încurajat și obligat ca în fiecare an să avem cel puțin un eveniment de jazz.

Ediția din acest an se desfășoară pe trei zile, totul este concentrat, iar în primul rând limita o pune bugetul ca de fiecare dată, apoi știm cu toții, Clujul este o fabrică de evenimente culturale, și mai ales anul acesta. Sperăm că în următoarele zile și mai ales la jumătatea lunii decembrie când se va desemna următoarea listă de orașe candidate la Capitala Culturală Europeană, Clujul să fie printre ele și sperăm să fie până la capăt. Acest deziderat al Clujului ne-a motivat în continuare, iar Transilvania Jazz Festival, pe lângă festivaluri de film, am putea spune că sunt într-adevăr niște evenimente care au deschis Clujul către Europa și întreaga lume, pentru că muzicienii de jazz din festivalul nostru au venit de pe toate continentele.

Acest festival se construiește datorită unor parteneriate, datorită unor voințe, a unei colaborări, este vorba de finanțatorii și partenerii festivalului, pornind cu Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca, care au fost alături de noi de la prima ediție, iar dacă nu ar fi fost acest sprijin financiar nu am fi făcut niciodată acest festival, mai ales în ultimii ani. Din păcate, sponsorii nu mai există, sunt doar parteneri, dar sponsori în sensul clasic al cuvântului, firme în general, care să finanțeze acest proiect, nu mai avem. Însă este cu atât mai importantă contribuția partenerilor, care sunt tradiționali”, a declarat Simona Hodoș, director Transilvania Jazz Festival.

“În ultimii 10 ani am organizat evenimente culturale în Canada care au fost autofinanțate și am constatat că publicul este finanțatorul prin plata unui bilet, iar acest lucru poate să reprezinte chiar o perspectivă de viitor în managementul cultural.”, a mai precizat Hodoș.

Bugetul acestei ediții a Transilvania Jazz Festival este de 60.000 lei.

“Cultura trebuie să supraviețuiască chiar dacă economic este tot mai greu în toată lumea și probabil că se va ajunge într-o situație fericită ca noi cei care suntem iubitori și consumatori de cultură să ne permitem sau să muncim mai mult pentru a avea aceste evenimente. Este important că sunt evenimente finanțate din bani publici, iar bugetul acordat de Primăria Cluj-Napoca a fost și este vital. Noi am pornit de la un buget de 12.000 lei și am ajuns anul acesta să avem 60.000 lei, așa că în 9 ani de zile nu am ajuns la 600.000 lei. Biletele la concertele noastre sunt accesibile, 15-20 lei, pentru că firesc ca un ban public să se întoarcă în comunitate.

Această idee de autofinanțare este foarte importantă și sperăm că într-o perspectivă apropiată să se creeze mult mai puternic acest parteneriat public-privat și în domeniul organizării evenimentelor culturale. La capitolul finanțări publice nu am fost niciodată agresivă și am fost chiar recunoscătoare pentru contribuția instituțiilor publice față de acest eveniment pentru că sunt conștientă și realistă că nu e atât de simplu să se arunce banul public”, a susținut Simona Hoja.

Jazz Cocktail reprezintă o compilaţie de texte și documente (autografe şi poze preţioase) cu muzicieni cunoscuţi din ţară şi străinătate iar volumul “Teme de jazz – compozitori români”, alcătuit şi îngrijit de Alexandru Şipa cuprinde 87 de piese semnate de 17 dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi muzicieni români de jazz.

Sebastian Spanache Trio va deschide ediția din acest an, prin concertul programat în 2 decembrie (miercuri), ora 20:00, la Casa de Cultură a Studenților. Sebastian Spanache Trio are o activitate concertistică intensă, atât naţională cât şi internaţională, în ultimii ani împărţind scena cu artişti de talie mondială, cum ar fi Richard Bona, Hidden Orchestra, Adam Bałdych Imaginary Quartet sau Robert Mitchell’s Panacea. Trio-ul are la activ două albume lansate oficial, “Humanized”, în 2013, şi “A Pasha’s Abstinence”, în 2014, cel din urmă fiind premiat ca “Cel mai bun album” la prima ediţie a Premiilor Revistei Sunete 2014. Sebastian Spanache Trio a luat naștere în a doua jumătate a anului 2011 la Timișoara și este format din Sebastian Spanache (pian, rhodes, wurlitzer), Csaba Sánta (contrabass, chitară bas) și Radu Pieloiu (tobe, percuție).

În cea de-a doua seară a festivalului, pe data de 3 decembrie (joi), publicul va avea parte de un adevărat regal de blues acustic, cântat doar cu chitara acustică, muzicuță acustică și voce de STORYTELLERS – Acoustic Blues, în cadrul concertului “Povestitorii – muzicuța și chitara în tradiția adevărată a bluesului acustic”.

Marcian Petrescu este singurul muzician de blues care a reușit performanța de a avea ca invitați pe albumele sale solo pe doi dintre cei mai importanți muzicutiști de blues ai momentului, ambii laureați cu Premiul Grammy – Sugar Blue și Charlie Musselwhite, propune un proiect extrem de proaspăt și de spectaculos, împreună cu unul dintre cei mai talentați și virtuoși chitariști din România în acest moment – Florin Giuglea. Colaborarea dintre cei doi a început încă din 2006, până acum concertând în peste 30 de orașe.

Bodurov Trio, condus de pianistul si compozitorul bulgar Dimitar Bodurov va concerta tot în seara de 3 decembrie (joi), în cadrul Transilvania Jazz Festival. Fascinația lui Bodurov pentru folclorul bulgar a evoluat într-un stil unic și a se poate regăsi în albumul lor “The Resumption Suite” din 2004. Trio-ul a mai susținut turnee și în Olanda, Belgia, Luxemburg, Germania, Austria și Bulgaria.

În ultima seară a festivalului, pe 4 decembrie (vineri), publicul clujean îi va putea asculta pe Paolo Profeti European Collective. Un ansamblu compus din 6 muzicieni de excepție, Paolo Profeti European Collective , condus de compozitorul Paolo Profeti, aduce împreună o secţie ritmică bine consolidată, formată din unii dintre cei mai apreciaţi muzicieni italieni, care lucrează deja împreună de mai mulţi ani (Davide Incorvaia, Cristiano Da Ros şi Alessandro Rossi) şi doi excepţionali muzicieni români: chitaristul Sorin Romanescu şi trombonistul Florian Radu. Inspirat atât din matricea post Bop, cât şi din muzica mediteraneană şi contemporană europeană, albumul “Waiting for Bucharest” care stă la baza concertului de la Cluj, este produs de casa de discuri Fiver House Records și cuprinde compoziţii, inspirate din experienţa directă a compozitorului Paolo Profeti de tranziţie între Italia şi România.

Proiectul “Transilvania Jazz Festival” susține candidatura orașului Cluj Napoca la titlul de Capitală Culturală Europeană 2021.

Leave a Reply

Loading...
Top