USL a decis: UDMR nu va face parte din noul guvern

Kelemen HunorPremierul Victor Ponta a anunţat luni seară că, în urma discuţiei cu UDMR, s-a decis ca Uniunea să nu facă parte din Guvern.

“Nu se pune problema unei participări politice. Va fi reprezentată în structurile administrative în care drepturile minorităţilor trebuie garantate”
, a spus Ponta.

“Decizia finală e ca UDMR să nu facă parte din Guvern. Însă eu îmi menţin decizia, ca prim-ministru şi ca lider politic, de asemenea USL îşi reafirmă această decizie, să păstreze un dialog cu UDMR, care este singurul reprezentant politic al minorităţii maghiare în toate schimbările pe care dorim să le facem referitoare la Constituţie, la sistemul electoral, la drepturile şi libertăţile fundamentale ale minorităţilor şi la descentralizarea şi dezvoltarea regională”, a spus Ponta.

Ponta a precizat că minoritatea maghiară va fi reprezentată în structurile administrative în care se ocupă de garantarea drepturilor minorităţilor. “În domeniile esenţiale – vorbim de structurile care se ocupă de drepturile minorităţilor, sau Educaţie, Cultură – acolo sigur că da, vor fi şi reprezentanţi ai minorităţii maghiare, însă nu se pune problema unei participări politice. Se pune porblema – şi eu îmi asum acest lucru, ca prim -ministru – ca minoritatea maghiară, cea mai mare minoritate din România, să fie reprezentată şi în structurile administrative în care drepturile minorităţilor trebuie garantate”, a spus Ponta.

La rândul său, liderul UDMR Kelemen Hunor a declarat, luni seară, că UDMR va rămâne în opoziţie întrucât nu s-a putut trece peste opoziţia PNL faţă de intrarea la guvernare alături de Uniune. El a subliniat că parlamentarii UDMR nu vor vota guvernul Ponta.

Potrivit lui Kelemen, UDMR va face o “opoziţie constructivă, în funcţie de proiectele majorităţii”.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top