USR Cluj organizează o dezbatere publică despre PUG fără niciun reprezentant al Primăriei Cluj-Napoca invitat

USR Cluj-Napoca îi invită pe clujeni la o dezbatere publică pe marginea Planului Urbanistic General al orașului Cluj-Napoca. Evenimentul va avea loc vineri, 29 martie de la ora 19:00, în spațiile de conferințe ale Cluj Hub de pe str. Regele Ferdinand, nr. 22-26.

Niciun reprezentant al Primăriei Cluj-Napoca nu se regăsește printre invitați.

„Această dezbatere a devenit o necesitate în contextul problemelor generale care gravitează în jurul evoluției urbanistice ale Clujului. USR Cluj propune o discuție în urmă căruia să fie identificate principalele probleme și contexte care marchează evoluția urbanistică și care necesită pe viitor o abordare pragmatică și în concordanță cu principiile de dezvoltare ale unui oraș Smart.

În momentul de față putem observa în spațiul public apariția unor opinii care pun sub semnul întrebării actualitatea și principiile Planului Urbanistic General al orașului nostru. Aceste opinii au la bază o îngrijorare crescândă și justificată față de procedurile de acordare a diverselor autorizații sau a derogărilor din ce în ce mai multe de la PUG.

Un oraș Smart necesită o dezvoltare integrată și bazată pe echilibru, altfel există riscul instaurări unui haos urbanistic generalizat. Exemplele cele mai elocvente sunt construcțiile noi din zonele cu construcții cu un nivel, sau etaj, sau în cartierele cu case, dar nici cele din noile cartiere rezidențiale nu sunt excepții de la noul trend, precum nici moștenirile vechilor planuri de urbanism. USR Cluj propune consolidarea unei viziuni a dezvoltării urbane care să ofere locuitorilor un habitat armonios și civilizat, nu unul haotic și lipsit de viziune„, se arată în comunicatul USR Cluj.

Dezbaterea propusă se va axa pe patru teme de actualitate: viziunea specialiștilor și a publicului asupra PUG-ului actual; guvernanță și bunele practici în procesul de autorizare a noilor construcții; derogările de la PUG și frecvența lor; mecanisme de control și prevenție în cazul unor eventuale derogări sau abuzuri. Aceste teme doresc să ofere nu numai o imagine generală și actuală asupra problemei ci să creeze un cadru de lucru pentru cei interesați, care să se finalizeze cu propuneri concrete de dezvoltare urbanistică pentru Cluj.

La eveniment au confirmat participarea:

– Șerban Țigănaș, Secretar General al Uniunii Internaționale a Arhitecților;
– Mihai Racu, Vicepreședintele filialei Cluj a Uniunii Arhitecților din România;
– Oana Poenaru, Președintele Asociației Salvați Bucureștiul;
– Dragoș Dascălu, Specialist al Centrului pentru Mediu Construit
Evenimentul va fi moderat de Levente Elek, vicepreședinte Uniunea Salvați România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.