Vicepremierul spaniol trimis în Catalonia pentru a prelua conducerea regiunii

Guvernul catalan destituit a declarat că va continua să militeze pentru independenţă. Vicepremierul spaniol Soraya Sáenz de Santamaria a fost trimisă în regiune pentru a-l înlocui pe preşedintele catalan Carles Puigdemont.

După ce Madridul a impus guvernarea directă a Cataloniei, premierul spaniol Mariano Rajoy a însărcinat-o pe Soraya Sáenz de Santamari – adjunctul său -, cu administrarea regiunii.

Santamaria îşi va coordona acţiunile cu subsecretarii ministerelor guvernului central, pentru a prelua responsabilităţile miniştrilor catalani.

Vicepremierul spaniol a avertizat că s-ar putea să fie concediaţi angajaţii care continuă să încalce Constituţia.

Santamaria a precizat că eforturile catalanilor pentru obţinerea independenţei reprezintă o “farsă”, adăugând că violenţa poliţiei împotriva alegătorilor şi manifestanţilor în timpul referendumului pentru independenţă din 1 octombrie a fost “proporţionată”.

Parlamentul dizolvat

Rajoy a dizolvat vineri Parlamentul catalan şi a stabilit ziua de 21 decembrie pentru desfăşurarea de alegeri regionale, ca parte a unui efort de “restabilire a normalităţii”.

Dizolvarea s-a produs după ce Senatul spaniol a oferit guvernului din Madrid puterea de conduce direct regiunea catalană cu 7,5 milioane de locuitori.

Această mişcare a avut loc după ce parlamentarii catalani, sub conducerea liderului secesionist Carles Puigdemont, au votat pentru declararea unilaterală a independenţei regiunii Catalonia.

De asemenea, Guvernul din Madrid l-a concediat sâmbătă pe şeful poliţiei regionale Mossos d’Esquadra, Josep Lluis Trapero, care a devenit o figură populară şi controversată după atacurile teroriste din luna august din Barcelona şi staţiunea Cambrils. Mai mult, Trapero a fost investigat pentru răzvrătire după referendumul catalan din 1 octombrie.

Poliţia naţională şi forţele paramilitare ale Gărzii Civile au încercat să oprească votul, deseori recurgând la violenţă. Însă s-a considerat că Mossos a acţionat pasiv.

Puigdemont face apel la opoziţie

Fostul lider catalan Carles Puigdemont a făcut apel la o “opoziţie democratică” în faţa guvernării directe instaurate de Madrid. Într-un discurs televizat, el a criticat activarea Articolului 155 – măsura folosită pentru a impune guvernarea directă – ca fiind ilegală şi a cerut catalanilor să manifeste “răbdare şi perseverenţă”.

“Este foarte clar că cea mai bună formă de apărare a lucrurilor câştigate până acum este opoziţia democratică la Articolul 155”
, a afirmat el.

Procurorii spanioli au declarat că vor formula acuzaţii de răzvrătire împotriva lui Puigdemont săptămâna viitoare.

De altfel, purtătorul de cuvânt al guvernului spaniol, Inigo Mendez de Vigo, a declarat că Puigdemont poate candida în alegerile catalane din 21 decembrie.

Leave a Reply

Loading...
Top